Pompoen is mijn favoriete wintergroente en aubergine mijn favoriete zomergroente. In de lente en herfst komen beide met grote regelmaat op tafel. Meestal niet in één gerecht, maar ook dat gebeurt soms, zoals in dit lekkere groentegerecht!
(groentegerecht voor 4 personen)
1 oranje pompoen van ongeveer 1 kg
2 aubergines
3 middelgrote rode uien
1 citroen
2 tl gedroogde tijm
1 dadel
2 tl tahin
1 tl of naar smaak pul biber
1 tl gerookt paprikapoeder mild
20 g pompoenpitten
1 tl sumac
11 el olijfolie
peterselie of selderijblad om te garneren
peper en zout
Snijd de pompoen in vieren, verwijder de zaden en de draden en snijd de kwarten in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm.
Verdeel de pompoenblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 200°C en rooster de pompoenblokjes ongeveer 45 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
Pel de uien en snijd ze in halve ringen van ongeveer ½ cm dik.
Bak de uien met 1 eetlepel olijfolie en een flinke snuf zout op laag vuur in een passende pan zo’n 40 minuten, tot ze helemaal zacht en gekaramelliseerd zijn.
Verhit een grillpan op het vuur.
Snijd de aubergines in de lengte elk in 8 parten.
Bestrijk elk part aan een van de twee snijkanten met ongeveer ½ eetlepel olijfolie en grill de parten in de hete grillpan tot ze mooie bruine strepen hebben en gaar zijn.
Prak de geroosterde pompoenblokjes met een vork samen met de rasp en het sap van ½ citroen, de tijm en peper en zout naar smaak tot een grove puree.
Snijd de dadel in kleine blokjes en roer hem samen met de tahin, de pul biber, het gerookt paprikapoeder, de pompoenpitten en de sumac door de gekaramelliseerde rode uien.
Breng de dressing eventueel op smaak met wat zout en/of citroensap.
Verdeel de geroosterde aubergineparten over de pompoenpuree en schep de dressing erover.
Garneer met fijngesneden peterselie- of selderijblad.