Grijs en koud is het buiten, geen weer waarvan ik echt blij word… maar het is wel het perfecte weer voor een kom hete, voedzame soep en daar word ik dan toch wel weer blij van! Deze soep boordevol groenten en specerijen is heerlijk verwarmend en toverde een grote glimlach op mijn gezicht!
(voor 2 tot 2½ liter soep)
100 g mungbonen
500 g prei
5 uien
2 tenen knoflook
500 g kruimige aardappels
700 g puntpaprika
1 liter groentebouillon
1 tl komijn
1 tl koriander
1 tl venkelzaad
6 g verse gember
rasp van 1 citroen
cayennepeper
200 g dikke (plantaardige) yoghurt
10 g verse koriander
7 el olijfolie
peper en zout
Week de mungbonen 10 minuten in 400 ml koud water en kook ze dan in ongeveer 30 minuten gaar.
Maak de prei schoon, snijd hem in smalle ringen en doe hem met 2 eetlepels olijfolie en peper en zout naar smaak in een pan.
Laat de prei op halfhoog vuur, onder af en toe roeren, 15 minuten met het deksel op de pan en 15 minuten zonder deksel op de pan bakken, tot de prei goudbruin is.
Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze in weinig water in ongeveer 10 minuten gaar.
Giet de aardappels af en schud ze, met het deksel op de pan, flink, zodat ze kruimelig worden.
Verdeel de puntpaprika’s over een bakplaat en schuif ze helemaal boven in de oven.
Stel de oven in op grillstand en op de hoogste temperatuur en grill de paprika’s 8 minuten aan de ene en 4 minuten aan de andere kant.
Doe de paprika’s in een bak met deksel en laat ze wat afkoelen.
Verdeel de aardappels over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie, verdeel de specerijen over de aardappels en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en rooster de aardappels en de specerijen 25 tot 30 minuten goudbruin en knapperig aan de randjes.
Pel en snipper de uien.
Pel de knoflooktenen en plet ze met een mes.
Doe de uien en de knoflook met 3 eetlepels olie en een snuf zout in een pan en laat ze, onder af en toe roeren ongeveer 30 minuten sudderen, tot de uien goudbruin zijn.
Verwijder het geblakerde vel en de zaden en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in reepjes.
Doe de bouillon, de gebakken prei, de gebakken aardappels en specerijen en de paprikareepjes bij de uien in de pan en breng alles aan de kook.
Laat de soep 10 minuten koken.
Stamp de soep grof met een stamper, zodat de aardappels de soep een beetje binden.
Voeg de mungbonen toe aan de soep en breng hem op smaak met de gember, de rasp van ½ citroen, eventueel wat citroensap en cayennepeper naar smaak.
Snijd de verse koriander fijn en meng hem samen met de rest van de citroenrasp door de yoghurt. Schep de yoghurt vlak voor het serveren in de hete soep.
Proef, geniet en wacht tot die glimlach als vanzelf verschijnt…