(voor 3 tot 4 personen)
2, 3 of 4 zoete aardappels, samen ongeveer 1 kg
300 g broccoli
150 g kikkererwten uit blik of pot of 50 g rauwe kikkererwten
2 rode uien
2 tenen knoflook
150 g tomatenpuree
25 g gedroogde tomaat
20 g miso
2 el en 1 tl appelazijn
2 tl agavesiroop
2 tl gerookte paprikapoeder mild
cayennepeper
5-8 el olijfolie
peper en zout
Gebruikt u gedroogde kikkererwten, laat ze dan 8 tot 12 uur weken in 200 ml water, kook ze in ongeveer 60 minuten gaar en laat ze daarna op een warme plek nog 30 minuten wellen.
Pel 1 rode ui en snijd hem in halve ringen.
Doe hem met de 2 eetlepels appelazijn in een bakje en laat hem minimaal 30 minuten staan.
Was de zoete aardappels.
Snijd ze in de lengte doormidden, let daarbij op dat ze voor zover mogelijk aan beide kanten een redelijk platte kant hebben, zodat de helften blijven liggen.
Snijd de broccoli in kleine roosjes.
Schil de steel en snijd hem in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.
Bestrijk de halve zoete aardappels met elk 1 eetlepel olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.
Leg de zoete aardappels met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
Verdeel ook de broccoliroosjes en de -blokjes en de kikkererwten over de bakplaat.
Besprenkel de broccoli en de kikkererwten met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.
Schuif de bakplaat in de oven, stel de oven in op 200°C en rooster de groenten en kikkererwten 30 tot 40 minuten, tot de zoete aardappel gaar is, de broccoli goudbruin is en de kikkererwten knapperig zijn.
Pel en snipper voor de buffalosaus 1 rode ui.
Doe de rode ui in een braadpan en fruit hem met 1 eetlepel olijfolie en een snuf zout tot hij goudbruin is, ongeveer 10 minuten op halfhoog vuur. Roer af en toe.
Pel en snipper de knoflook en bak hem nog 2 minuten met de ui mee.
Haal de knoflook en de ui uit de pan.
Doe de tomatenpuree met 1 eetlepel olijfolie in de pan en bak hem al roerend 5 minuten op halfhoog vuur.
Voeg de gedroogde tomaat, de miso, 1 theelepel appelazijn, de agavesiroop, het gerookte paprikapoeder, cayennepeper naar smaak en 50 ml water toe.
Stoof de saus 10 minuten op laag vuur.
Breng de saus op smaak met peper en zout en eventueel extra agavesiroop of appelazijn.
Pureer de saus en roer de ui, de knoflook, de broccoli en de kikkererwten erdoor.
Hol de zoete aardappels uit en schep de vulling erin.
Zet de gevulde aardappels nog 10 tot 20 minuten in de oven en serveer ze dan met de ingelegde rode ui en eventueel een schep (plantaardige) yoghurt.