(stevige salade voor 3 tot 4 personen)
800 g pastinaak
1 citroen
5 g verse gember
1½ el gembersiroop
2 bolletjes stemgember
300 g rauwe grote witte bonen of 750 g grote witte bonen in blik
1 appel
2 dadels
150 g radicchio
150 g witlof
250 g gemengde sla
15 g verse dille
20 g zonnebloempitten
20 g pompoenpitten
12 el olijfolie
peper en zout
Week de rauwe witte bonen 10 tot 12 uur in 1200 ml water.
Kook de bonen in ongeveer 1 uur gaar.
Was de pastinaken, snijd het bovenste en het onderste stukje er vanaf en snijd ze dan in plakjes van ongeveer ½ cm dik.
Verdeel de pastinaakplakjes over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat in de oven, stel de oven in op 200°C en rooster de pastinaakplakjes 25 tot 35 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Rasp de schil van de citroen.
Rasp de gember.
Meng de geraspte citroenschil en de geraspte gember met het sap van ½ citroen, de gembersiroop en 8 eetlepels olijfolie.
Snijd de bolletjes stemgember fijn en voeg ze toe aan de marinade.
Breng de marinade op smaak met zout.
Schep de pastinaakplakjes zodra ze uit de oven komen door de marinade en laat ze minimaal een uur marineren.
Laat de gekookte bonen of de bonen uit blik goed uitlekken.
Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met de resterende 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met zout.
Stel de oven in op 210°C met hete lucht en rooster de bonen in 15 minuten goudbruin en knapperig.
Snijd de appel in kleine blokjes.
Verwijder de pit uit de dadels en snijd ze fijn.
Snijd de radicchio in smalle reepjes.
Verwijder het kontje en eventueel de buitenste bladeren van de witlof en snijd de stronkjes in ringetjes.
Verdeel de sla, de radicchio en de witlof over een schaal of bord. Schep hier gemarineerde pastinaak, de appel, de dadel en de knapperige bonen op.