Deze salade is niet één twee drie klaar, maar hij is de moeite meer dan waard! Want het resultaat van die moeite: heel veel verschillende smaken en structuren die samen een overheerlijk geheel vormen: zachte, haast romige spruitjes, geraspte en gemarineerde pastinaak en veel zaden en pitten, bittere radicchio, zoete dadel en frisse munt-yoghurt
(groentegerecht voor 4 personen)
300 g spruitjes
400 g pastinaak
1 tl gemalen komijn
½ tl gerookt paprikapoeder mild
1 el ahornsiroop
½ citroen
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
1 tl venkelzaad
1 tl nigellazaad
½ tl chilivlokken
10 g pompoenpitten
10 g zonnebloempitten
5 g sesamzaad
2 dadels
100 g radicchio
100 g sla
100 g (plantaardige) yoghurt
1 tl gedroogde munt
6 el olijfolie
peper en zout
Maak de spruitjes schoon en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
Besprenkel de spruitjes met 2 eetlepels olijfolie en peper en zout naar smaak over.
Stel de oven in op 200°C (voorverwarmen hoeft niet), schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en rooster de spruitjes in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
Schil de pastinaken en rasp ze grof (dit gaat makkelijk met een keukenmachine).
Meng 4 eetlepels olijfolie met de gemalen komijn, het gerookt paprikapoeder, de ahornsiroop en sap en rasp van de halve citroen.
Breng de dressing/marinade op smaak met zout en peper.
Schep de geraspte pastinaak om met de dressing/marinade en laat de smaken minimaal 30 minuten intrekken.
Rooster in een droge koekenpan het komijnzaad, het korianderzaad en het venkelzaad tot het begint te geuren.
Vijzel de geroosterde zaden grof en doe dan het nigellazaad en de chilivlokken erbij.
Rooster in een droge koekenpan ook de pompoenpitten, de zonnebloempitten en het sesamzaad tot ze lichtbruin kleuren.
Snijd de dadels in kleine stukjes.
Snijd de radicchio in smalle repen.
Verdeel de sla en de radicchio over een schaal, schep de gemarineerde pastinaak en de geroosterde spruitjes erop en verdeel de geroosterde pitten en zaden en de dadelstukjes erover.
Meng de yoghurt met de gedroogde munt en schep hem op de salade.
Strooi naar smaak chilivlokken en peper en zout over de salade.