Twee dikke stelen prei in het groentepakket en prei uitgeroepen tot groente van de week door Mari Maris; dat vraagt om een lekker gerechtje met prei! Ik stoofde hem zacht en bijna romig en gebruikte hem als bedje voor geroosterde geplette aardpeer (voor een deel nog uit de tuin!), reuze shiitake (bijna paraplu’s!), knoflookyoghurt en veel verse tijm!
(bijgerecht/groentegerecht voor 3 – 4 personen)
500 g aardpeer
600 g prei
100 g shiitake
100 g yoghurt
1 teen knoflook
sap en rasp van ½ citroen
5 g takjes verse tijm en wat extra
6 el olijfolie
peper en zout
Pel de teen knoflook en plet hem.
Meng de yoghurt met de knoflook en het citroensap en -rasp.
Zet de yoghurt apart zodat de smaken kunnen intrekken.
Was de aardperen en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
Besprenkel de aardperen met 3 eetlepels olijfolie en peper en zout naar smaak.
Stel de oven in op 200°C, schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en rooster de aardperen 25 tot 30 minuten.
Haal de bakplaat uit de oven en plet de aardperen met de achterkant van een lepel.
Schuif de bakplaat weer in de oven en rooster de aardperen nog 20 tot 25 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Was de prei en snijd hem in ringen van ongeveer ½ cm.
Ris de tijmblaadjes van de takjes.
Doe de preiringen samen met 2 eetlepels olijfolie, de tijmblaadjes en peper en zout naar smaak in een ruime pan.
Bak de prei op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten zonder deksel, tot hij een beetje bruin begint te worden, roer af en toe door.
Doe het deksel op de pan en stoof de prei nog 15 minuten tot hij zacht en gaar is.
Bak de shiitake in hun geheel met 1 eetlepel olie en peper en zout naar smaak op halfhoog vuur in 5 tot 10 minuten goudbruin.
Schep de prei op een mooi bord, verdeel de aardpeer en de shiitake over de prei, schep de yoghurt (zonder de knoflook) erop, breng eventueel op smaak met peper en zout en garneer met verse tijm.