Meestal maak ik maar gewoon een salade van spitskool, daar is hij wat mij betreft heel geschikt voor, vrij neutraal van smaak, lekker knapperig en passend bij heel veel andere smaken. Als alternatief stoof ik hem af en toe met wat kerrie en haverroom, dat is ook erg lekker! Maar gegrild met ras el hanout en een dressing van groene olijven en ingelegde citroen is absoluut mijn favoriet!! Zoveel smaken, zoveel kleuren, geweldig!!
Gegrilde spitskool met ras el hanout en een dressing met
groene olijven en ingelegde citroen
(voor 2 personen)
½ kleine rode ui
2 el rode wijnazijn
5 groene olijven
¼ ingelegde citroen
1 el bieslook
75 g (plantaardige) yoghurt
1 spitskool
2 tl ras el hanout
4 – 6 el olijfolie
peper en zout
Pel en snipper de rode ui.
Meng de ui met de rode wijnazijn en laat 15 minuten staan.
Giet de ui af.
Snijd de olijven en de ingelegde citroen fijn.
Snipper de bieslook.
Meng de rode ui, de olijven, de citroen en de bieslook door de yoghurt.
Haal de buitenste bladeren van de spitskool en snijd hem in vier kwarten.
Verhit een grillpan op middelhoog vuur.
Bestrijk 1 van de 2 snijvlakken van elke kwart spitskool met olijfolie en de spitskoolkwarten met deze zijde naar beneden in de grillpan.
Grill de spitskoolkwarten tot ze bruine strepen krijgen en een beetje zacht worden.
Bestrijk dan het andere snijvlak met olijfolie en grill ook deze kant van de spitskool.
Bestrijk tenslotte de niet-gesneden kant van de spitskool en grill ook deze kant.
Roer ondertussen de ras el hanout door de rest van de olie (of neem eventueel 2 el olijfolie extra) en bestrijk de snijvlakken van de spitskool met de ras el hanout-olie terwijl de niet-gesneden kant gaar wordt op de grill.
Leg de gegrilde spitskoolparten op een bord en schep er een deel van de dressing over.
Geef de rest van de dressing er apart bij.