(voor 3 tot 4 personen)
1 of 2 rode pepers naar smaak
2 teen knoflook
4 lente-uitjes
350 g broccoli
600 g zoete aardappel
200 g groene of savooiekool
250 g rode ui
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
1 tl venkelzaad
½ tl karwijzaad
300 g rode linzen
200 g yoghurt
15 g verse koriander
15 g verse gember
rasp van 2 citroenen
sap van 1 citroen
20 g rozijnen
2 tl gembersiroop of eventueel agavesiroop of honing
6 el olijfolie
peper en zout
Verwijder naar smaak de zaden en zaadlijsten van de rode peper.
Rasp 10 g verse gember.
Pel de knoflook en snijd de lente-uitjes in stukken.
Rasp de schil van 1 citroen.
Pureer de rode peper samen met de geraspte gember, de citroenrasp, het sap van ½ citroen, de knoflook en de lente-uitjes en 2 eetlepels olijfolie.
Breng de currypasta op smaak met zout en eventueel extra citroensap.
Snijd de broccoli in stronkjes, schil de steel en snijd die in plakjes.
Snijd de zoete aardappel in blokjes van ongeveer 1½ x 1½ cm.
Verdeel de broccoli en de zoete aardappel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2 eetlepels olie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Stel de oven in op 220°C en rooster de broccoli en de zoete aardappel in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar.
Pel en snipper de rode ui.
Snijd het blad van de savooiekool in repen.
Bak de ui in 1 eetlepel op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten tot hij bruin begint te worden.
Voeg de savooiekool toe en bak deze mee tot hij is geslonken en ook hier en daar bruin is.
Rooster de specerijen in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren.
Maak de specerijen met een vijzel fijn.
Doe de linzen met 600 ml water in een ruime pan en breng ze aan de kook.
Kook de linzen 15 minuten.
Roer de currypasta samen met de geroosterde en gevijzelde specerijen door de linzen en laat alles nog 5 tot 10 minuten koken, tot de linzen gaar zijn.
Hak de koriander fijn.
Rasp de rest van de gember en de schil van de andere citroen.
Meng de yoghurt met de koriander, de geraspte gember, de citroenrasp en 1 of 2 theelepels citroensap, de rozijnen en de gembersiroop.
Breng de raita op smaak met zout en eventueel extra citroensap naar smaak.
Schep de dahl in kommen, verdeel de geroosterde groenten en de savooiekool erover en serveer met de raita.