(maaltijdsalade of stevige salade voor 3 tot 4 personen)
100 g rauwe kikkererwten (of 240 g kikkererwten uit blik of glas)
1 grote aubergine
250 g wortels
200 g boerenkool
1 appel
2 dadels
140 g yoghurt
sap en rasp van een 1 citroen
½ granaatappel
1-2 tl baharat
15 g pompoenpitten
7 el olijfolie
peper en zout
Week de kikkererwten 8 tot 12 uur in koud water.
Kook de kikkererwten in ongeveer 60 minuten gaar en laat ze 30 tot 60 minuten nawellen op een warme plek.
Laat de kikkererwten goed uitlekken.
Snijd de aubergine en de wortel in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm.
Verdeel de aubergine en de wortel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 3 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Zet de groenten iets boven het midden in een niet voorverwarmde oven, stel de oventemperatuur in op 200°C en rooster de groenten in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar.
Verdeel de kikkererwten over een andere met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 3 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en rooster de kikkererwten samen met de groenten in ongeveer 45 minuten knapperig.
Verdeel de baharat over de kikkererwten en schep ze goed om, zodat alle kikkererwten met wat baharat bedekt zijn.
Doe de boerenkool in een grote kom, voeg sap en rasp van een halve citroen en ½ tl zout toe en kneed de boerenkool stevig tot hij zachter is.
Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in blokjes.
Ontpit de dadels en snijd ze in kleine stukjes.
Roer voor de dressing de yoghurt los met 1 eetlepel olijfolie, sap en rasp van de andere helft van de citroen en een snufje zout.
Proef of de dressing goed op smaak is en voeg eventueel nog wat extra citroensap of zout toe.
Haal de granaatappelpitjes uit de granaatappel.
Verdeel de boerenkool over een schaal en schep de geroosterde aubergine en wortel, de appel- en dadelblokjes, de baharat-kikkererwten en de granaatappelpitjes erop.
Strooi de pompoenpitten over de salade.
Sprenkel wat van de dressing over de salade en geef de rest er apart bij.