Rode kool met appel maar dan anders!
(voor 3 tot 4 personen)
250 ml yoghurt, naar keuze een plantaardige yoghurt of een yoghurt van koe- of geitenmelk
zout
1 rode kool (± 1250 g)
2 el olijfolie
peper en zout
250 g gele uien
2 tl vadouvan
3 el olijfolie
zout
½ appel
30 g tahin
1 tl honing of agavesiroop
sap van ¼ – ½ citroen
2 – 3 el heet water
zout
½ appel
Meng de yoghurt met zout naar smaak.
Laat de yoghurt in een zeef bekleed met kaasdoek of met een schone theedoek zonder luchtjes in de koelkast een nacht uitlekken boven een pan of ruime kom.
Snijd de rode kool in plakken van ongeveer 2 cm dik.
Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 220°C en rooster de rode koolplakken eerst 30 tot 35 minuten aan de ene kant en dan 20 tot 25 minuten aan de andere kant.
Pel de uien en snipper ze niet al te fijn.
Doe de uistukjes met 3 eetlepels olijfolie en een flinke snuf zout in een pan met dikke bodem en stoof de uien in 10 tot 20 minuten op laag vuur helemaal zacht.
Voeg de vadouvan toe en proef of er eventueel nog wat extra zout of vadouvan nodig is.
Snijd de appel in dunne plakjes.
Meng de tahin met de honing of agavesiroop en het citroensap.
Roer het hete water erdoor.
Snijd de appel in blokjes van ½ x ½ cm en schep ze door de tahinsaus.
Breng de saus eventueel op smaak met extra citroensap en/of zout.
Leg de rode koolplakken op een schaal, verdeel over de ene helft de hangop en de vadouvan-uien en garneer met de appelplakjes. Verdeel over de andere helft de tahin-appelsaus.