Terwijl zo’n beetje iedereen wacht op de lente, op dagen met blauwe luchten, witte wolken en af en toe de zon die met haar warme stralen over de aarde streelt, valt de sneeuw in het zuiden van Nederland gestaag uit de hemel en kleurt de wereld wit… Dan nog maar een verwarmend winters soepje om de tijd tot de lente komt te overbruggen…
Venkel-zoete aardappelsoep met tapenade van rode biet en sinaasappel
(voor 2 liter soep)
Voor de soep
400 g zoete aardappel
400 g venkel
250 g rode ui
2 uien
2 tenen knoflook
1 liter groentebouillon
2 tl venkelzaad
2 el sinaasappelsap
6 el olijfolie
peper en zout
Voor de tapenade
100 g rode biet
35 g kalamata-olijven
2 tl gedroogde tijm
3 tl sinaasappelrasp
2 el sinaasappelsap
15 g pompoenpitten
zout en peper
Soep
Snijd de zoete aardappel in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm.
Verwijder de harde stelen van de venkel en snijd de knollen in blokjes ongeveer even groot als de zoete aardappelblokjes.
Pel de rode ui en snijd ze in parten.
Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat, houd daarbij de rode ui apart.
Besprenkel de groenten met 4 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 200°C en rooster de groenten in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
Pel en snipper de uien grof en pel en plet de knoflook.
Doe de uien en knoflook met 2 eetlepels olijfolie en een flinke snuf zout in een pan van minimaal 2 liter en fruit de uien tot ze lichtbruin en boterzacht zijn.
Voeg de geroosterde groenten, behalve de rode ui, toe en de groentebouillon en breng de bouillon aan de kook.
Rooster het venkelzaadjes in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren.
Maal de zaadjes fijn in een vijzel.
Pureer de soep grof met een staafmixer als hij aan de kook is.
Voeg de geroosterde rode ui en de gevijzelde venkelzaadjes toe.
Voeg het sinaasappelsap toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
Tapenade
Schil de biet.
Pureer alle ingrediënten voor de tapenade, behalve het zout en de peper, in een kleine keukenmachine
Breng de tapenade op smaak met peper en zout en eventueel extra sinaasappelsap en/of -rasp.
Serveer de soep gloeiend heet met een flinke schep tapenade erin en wat extra pompoenpitten.
Geniet!