Dat salades ook prima in de winter kunnen, bewijst deze heerlijke salade met winterwortel en verwarmende specerijen!
(bijgerecht/groentegerecht voor 4 personen)
600 g wortel
2 tl gemalen gember
2 tl gerookt paprikapoeder mild
1 tl sumac
1 tl kaneel
1 tl gemalen venkel
1 tl gemalen koriander
1½ citroen, sap en rasp
1½ el ahornsiroop
2 tl nigellazaad
2 dadels
¼ ingelegde citroen
4 bolletjes stemgember
200 g witlof
100 g gemengde sla
20 g pompoenpitten
100 g (plantaardige) yoghurt
1 el gembersiroop
3 el olijfolie
peper en zout
Rasp de wortels grof.
Meng de olijfolie met de gember, het paprikapoeder, de sumac, de kaneel, de venkel en de koriander.
Roer er sap en rasp van ½ citroen en de ahornsiroop door en breng op smaak met zout.
Schep de wortel om met de specerijen-olie.
Verdeel de wortel over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven.
Stel de oven in op 200°C en rooster de wortel 35 tot 40 minuten tot hij zacht en hier en daar wat knapperig is.
Snijd de dadels, de ingelegde citroen en de gemberbolletjes in kleine stukjes.
Schep de geroosterde wortel om met het nigellazaad en de stukjes dadel, ingelegde citroen en gember.
Meng er ook sap en rasp van ½ citroen en de gembersiroop door.
Snijd de witlof in de lengte in smalle repen en snijd de repen in 3 of 4 ongeveer gelijke stukjes.
Roer de yoghurt los met de rasp van ½ citroen en 2 theelepels citroensap.
Verdeel de sla en de witlof over een schaal.
Schep hier de geroosterde wortel op.
Strooi de pompoenpitten en nog een snufje zout over de salade en schep er tenslotte de citroenyoghurt op.