Ik dacht, deze salade is misschien wel een soort ‘signature-dish’, met pompoen, aubergine en met een heleboel van mijn andere favoriete ingrediënten.
(voor 4 tot 5 personen)
250 g tuinbonen (vers of diepvries)
rasp van een kleine citroen
1 sjalotje (± 25 g)
1 teen knoflook
15 g verse koriander
1 tl koriander gemalen
700 g aubergine
700 g pompoen
3 dadels (± 75 g)
1 appel
200 g witlof
200 g radicchio
30 g rucola
75 g tahin
sap van 1½ kleine citroen
4 el water
12 el olijfolie
sumac, pul biber
zout
Verdeel de tuinbonen over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2 el olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 200°C en rooster de tuinbonen in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
Rasp de citroen en pers de helft uit.
Snipper het sjalotje en voeg toe aan het citroensap en de citroenrasp.
Pel de knoflook, plet hem met het lemmet van een mes en voeg ook toe aan het citroensap.
Snijd de verse koriander fijn.
Roer de verse en de gedroogde koriander, 4 eetlepels olijfolie en zout naar smaak door het citroensap.
Meng de tuinbonen direct als ze uit de oven komen met de marinade en laat ze minimaal een half uur marineren.
Snijd de aubergine in stukken van ongeveer 2 x 2 cm.
Verwijder de zaden en de zaadlijsten van de pompoen en snijd hem ook in stukken van ongeveer 2 x 2 cm.
Verdeel de pompoen en de aubergine over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 200°C en rooster de pompoen en aubergine in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar.
Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes.
Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in blokjes.
Snijd de kropjes witlof in de lengte in vieren en snijd ze daarna in boogjes.
Snijd de radicchio in reepjes.
Klop een dressing van de tahin, het citroensap, het water en de overige 4 eetlepels olijfolie.
Breng de dressing op smaak met zout en eventueel wat extra citroensap.
Verdeel de rucola, de radicchio en de witlof over een schaal.
Schep hier de geroosterde pompoen en aubergine op.
Verdeel de gemarineerde tuinbonen met de marinade, de appel en de dadel over de pompoen en aubergine.
Bestrooi de salade met sumac en pul biber naar smaak en serveer hem met de dressing.