Raapsteeltjes is zo’n groente waar ik het hele jaar niet aan denk, tot ze in het voorjaar weer in mijn groentepakket zitten. Een heerlijke en veelzijdige lente-groente! Ik heb ze dit voorjaar al in verschillende salades verwerkt, ik heb er pesto van gemaakt en deze keer maakte ik er een lekkere, vullende soep met zoete aardappel en ‘bacon-stijl’ oesterzwammen van! Heerlijk met versgebakken brood en een kleine salade erbij!
(voor 1½ liter soep)
350 g zoete aardappel
125 g oesterzwammen
1 el tamari
1 el ahornsiroop
1 – 2 tl gerookt paprikapoeder mild
2 uien
4 teentjes knoflook
1 l groentebouillon
1½ bosje raapsteeltjes
6 el olijfolie
peper en zout
Was de zoete aardappel en snijd hem in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm.
Verdeel de zoete aardappelblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.
Stel de oven in op 220°C, schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en rooster de zoete aardappelblokjes in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Schep de zoete aardappelblokjes af en toe een keer om.
Meng de oesterzwammen in een kleine ovenschaal met de tamari, de ahornsiroop, het paprikapoeder, 2 eetlepels olijfolie en peper en zout naar smaak.
Schuif de ovenschaal iets onder het midden in de oven en bak de oesterzwammen ongeveer 20 minuten. De structuur moet sappig en ‘vlezig’ zijn.
Pel en snipper de uien en de knoflook.
Verhit een ruime pan en fruit hierin de ui en de knoflook op laag vuur tot de ui glazig is.
Voeg de zoete aardappelblokjes en de bouillon toe en breng de soep aan de kook.
Snijd de worteltjes van de raapsteeltjes, was de raapsteeltjes en snijd 1 bosje grof en het halve bosje wat fijner.
Doe de grof gesneden raapsteeltjes in de soep en roer even door tot ze wat geslonken zijn.
Pureer de soep met een staafmixer tot een redelijk gladde soep.
Breng de soep verder op smaak met peper en zout.
Schep vlak voor het serveren de fijngesneden stukjes raapsteel en de oesterzwammen aan de soep toe.