Dit recept draag ik op aan iemand die ik slechts eenmaal kort ontmoette en die deze soep nooit zal proeven, maar die me met zijn vanzelfsprekende, half nonchalante glimlach en zijn ogen die meer leken te zien dan die van de meeste mensen, de moed gaf om een nieuw pad in mijn leven in te slaan. Het is een pad waar het zonlicht tussen de bomen door sijpelt en de vogels zingen, een pad dat me nieuwe inzichten brengt en me hopelijk gaat helpen de juiste keuzes te maken, hoe moeilijk ook. Waar het pad me gaat brengen weet ik niet, maar ik ben dankbaar voor alles wat ik onderweg tegenkom, ook voor de ingewikkelde dingen.
Het kost tijd om deze soep te maken, maar die tijd proef je erin terug. Net als de liefde die ik erin stopte en waarvan hopelijk op de een of andere manier een beetje, of liever nog, een heleboel terechtkomt bij degene voor wie ik deze soep maakte.
Pompoensoep met salie, gember, citroen en appel met chipotle-kikkererwten
(voor 3 liter soep)
300 g gedroogde kikkererwten of 700 g kikkererwten uit blik
1 groene of oranje pompoen van ongeveer 1½ kg
4 flinke uien
1 kleine prei
1 wortel (ongeveer 125 g)
2 stengels bleekselderij
2 liter groentebouillon
2 kleine appels (ongeveer 300 g)
8 g verse salie
15 g verse gember
2 tl citroensap
rasp van 1 grote citroen
2 tl gerookte paprikapoeder
2 tl chipotlepoeder
6 el olijfolie
peper en zout
Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, week ze dan 8 tot 12 uur in 1200 ml water en kook ze dan in ongeveer 60 minuten gaar.
Laat de kikkererwten uitlekken.
Schep de kikkererwten om met 2 eetlepels olijfolie, het paprikapoeder en het chipotlepoeder en zout naar smaak.
Verdeel de kikkererwten over een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze in ongeveer 60 minuten in een niet voorverwarmde oven op 180°C knapperig worden.
De kikkererwten kun je al een paar dagen van tevoren maken.
Snijd de pompoen in vieren, verwijder de zaden en de draden en snijd de pompoen dan in stukjes.
Verdeel de pompoenstukjes over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Rooster de pompoen in een niet voorverwarmde oven op 220°C in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar.
Pel en snipper de uien.
Doe de uien met de laatste 2 eetlepels olijfolie en een flinke snuf zout in een pan en laat ze op laag vuur in ongeveer 60 minuten helemaal zacht en lichtbruin worden.
Maak de prei schoon en snijd hem in ringen.
Snijd de wortel in kleine blokjes.
Snijd de bleekselderij in boogjes.
Doe de prei, de wortel en de bleekselderij bij de uien en laat de groenten 20 tot 30 minuten zachtjes meestoven.
Doe dan de geroosterde pompoen bij de soepbasis.
Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook.
Laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
Snijd de appels in stukjes.
Snijd de salie fijn.
Rasp de gember.
Pureer de soep samen met de appels, de salie, de gember en de citroenrasp.
Voeg het citroensap toe.
Proef en breng de soep op smaak met peper en zout, eventueel extra citroensap of een klein beetje gember- of agavesiroop als je het zuurtje in de soep te sterk vindt.
Eet de soep heet, uit een grote kom, met de rokerige kikkererwten en eventueel een schep (plantaardige) yoghurt of feta. En met lekker desembrood en een goede salade.