(voor 2 – 3 personen)
1 pompoen van ongeveer 750 g
240 g (1 blik) witte bonen (of 75 g gedroogde bonen, 10 tot 12 weken in 200 ml koud water en 1 uur koken)
1 ui
3 g verse rozemarijn en 2 takjes rozemarijn
15 g pompoenpitten
3 tot 4 tl citroensap
rasp van ½ citroen
1 kleine teen knoflook
½ tl honing of agavesiroop
50 g gemengde sla
1 friszure appel zoals een goudreinette of een elstar
11 el olijfolie
peper en zout
Snijd de pompoen in kwarten, verwijder de zaden en de draden en snijd de kwarten in dunne plakken.
Leg de plakken naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met 3 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Stel de oven in op 200°C, schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en rooster de pompoenplakken in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
Laat de bonen goed uitlekken.
Pel en snipper de ui.
Doe de bonen samen met de ui, de takjes rozemarijn, 2 eetlepels olijfolie en peper en zout naar smaak in een ovenschaaltje.
Schuif het ovenschaaltje iets onder het midden bij de pompoen in de oven en bak de bonen ongeveer 35 minuten tot ze hier en daar bruin beginnen te kleuren.
Doe voor de pesto de rest van de rozemarijn, de pompoenpitten, de helft van het citroensap, de citroenrasp, de knoflook, 3 eetlepels olijfolie en een snufje zout in de mengkom van de staafmixer.
Pureer tot een iets grove pesto.
Roer nog 3 eetlepels olijfolie door de pesto en breng hem verder op smaak met honing of agavesiroop, eventueel extra citroensap en zout.
Verdeel de sla over een grote schaal.
Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in dunne plakjes.
Verdeel de pompoen en de appel over de sla.
Schep hier de gebakken bonen overheen en verdeel er tenslotte de pesto over.