(salade/bijgerecht voor 2 tot 3 personen)
250 g pompoen
250 g witte kool
150 g tuinbonen (uit de diepvries)
450 g puntpaprika
25 g zonnebloempitten
1 teen knoflook
4 tl granaatappelmelasse
5 g verse koriander
10 g pompoenpitten
10 g zonnebloempitten
4 g sesamzaad
1 g korianderzaad
1 g komijnzaad
1 g venkelzaad
1 el ahornsirop
2 tl gerookte paprikapoeder
cayennepeper
snufje kaneel
1 tl grof zout
3 el Griekse yoghurt
geraspte schil van een kleine citroen
4 el olijfolie
peper en zout
citroensap
Schaaf de pompoen met een mandoline in heel dunne plakjes (2 mm).
Schaaf de witte kool met een mandoline in dunne sliertjes.
Verdeel de pompoen en de witte kool over twee met bakpapier beklede bakplaten en leg de tuinbonen erbij.
Besprenkel de groenten met 4 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Stel de oven in op 200°C en rooster de groenten in 15 tot 25 minuten gaar en goudbruin, wissel de bakplaten halverwege de baktijd een keer om.
Houd de groenten goed in de gaten omdat ze aan het eind van de baktijd ineens heel snel kunnen verkleuren.
Grill de puntpaprika’s direct onder de grill 8 tot 10 minuten aan de ene en dan nog 4 tot 6 minuten aan de andere kant, tot het vel zwart is.
Doe de paprika’s in een afsluitbaar bakje en laat ze afkoelen.
Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
Verwijder als ze afgekoeld zijn het zwarte vel en de zaden en zaadlijsten.
Pureer voor de muhammara de paprika’s met de zonnebloempitten, de knoflook, de granaatappelmelasse, de verse koriander, 1 theelepel gerookte paprikapoeder en cayennepeper naar smaak.
Breng de muhammara op smaak met zout en eventueel wat citroensap.
Rooster in een droge koekenpan de pompoenpitten, de zonnebloempitten, het sesamzaad, het korianderzaad, het komijnzaad en het venkelzaad tot de pitten lichtbruin zijn en de zaden geuren.
Meng de ahornsiroop met 1 theelepel gerookte paprikapoeder, cayennepeper naar smaak, een snufje kaneel en het grove zout.
Doe de hete pitten en zaden bij het ahorn-mengsel en schep ze goed om zodat ze allemaal bedekt zijn.
Meng de Griekse yoghurt met de citroensap en voeg eventueel zout naar smaak toe.
Verdeel de muhammara over een diep bord, schep de geroosterde pompoen, witte kool en tuinbonen erop en verdeel de zoet-pittige pitten, zaden en specerijen erover.
Schep de yoghurt bij de salade en serveer eventueel met (desem-)brood.