Heel veel heel lekkere smaken en structuren bij elkaar: romige, geroosterde pompoen, knapperige geroosterde witte bonen, zoete rode ui met een beetje zuur van de granaatappelmelasse en de sumac, crunchy pitten en zaden, friszure feta, pittige chilivlokken en kleverige dadel, kruidige munt, koriander en peterselie en knapperige, zoet-zure granaatappelpitjes!
(bijgerecht/groentegerecht voor 2 – 3 peronen, hapje voor 4 – 6 personen)
Voor de whipped pumpkin spread
500 g pompoen
2 tl tahin
2 tl citroen
2 el aqua faba
4 el olijfolie
peper en zout
Voor de granaatappel-uien
250 g rode ui
1 el granaatappelmelasse
2 tl sumac
2 el olijfolie
zout
Voor de geroosterde bonen
250 g witte reuzen bonen
1 el olijfolie
zout
Voor de crumble
25 g dadel
25 g (plantaardige) feta
10 g pompoenpitten
10 g zonnebloempitten
5 g sesamzaad
25 g vierkorenvlokken of havervlokken of havermout
chilivlokken naar smaak
1 el olijfolie
2 g grof zeezout
5 g verse peterselie
5 g verse koriander
5 g verse munt
pitjes van ¼ granaatappel
whipped pumpkin spread
Snijd de pompoen in blokjes, verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 200°C en rooster de pompoenblokjes 35 tot 40 minuten, tot ze gaar zijn en de randjes goudbruin zijn.
Laat de pompoenblokjes wat afkoelen en pureer ze dan.
Klop de pompoenpuree met een handmixer met de aqua faba, de tahin, het citroensap, de overige 2 eetlepels olijfolie en peper en zout naar smaak tot een stevige, romige spread.
granaatappel-uien
Pel de uien en snijd ze in ringen.
Doe de uien met de olijfolie en een flinke snuf zout in een pan en laat ze op laag vuur met het deksel niet helemaal gesloten in 15 tot 25 minuten helemaal zacht worden en een beetje karamelliseren. Roer de uien af en toe een keer om.
Voeg de granaatappelmelasse en de sumac toe en eventueel wat extra zout naar smaak.
geroosterde bonen
Laat de bonen goed uitlekken en dep ze eventueel droog met een theedoek.
Schep de bonen om met de olijfolie en zout naar smaak.
Verdeel de bonen over een met bakpapier beklede bakplaat.
Stel de oven in op 200°C, schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en rooster de bonen in ongeveer 30 minuten goudbruin en knapperig. Schep ze af en toe een keer om.
de crumble
Snijd de dadel in stukjes en verkruimel de feta.
Meng alle ingredienten, verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de (dit kan direct na de bonen) op 200°C 8 tot 10 minuten, tot de dadel kleverig is, de feta een beetje gesmolten en de pitten, zaden en vlokken knapperig.
Snipper de peterselie, munt en koriander.
Doe de whipped pumpkin spread in een mooie schaal, verdeel er de geroosterde witte bonen en de granaatappel-ui over. Strooi de crumble erover en garneer met de kruiden en de granaatappelpitjes.
Serveer met platbrood en geniet!