(bijgerecht voor 6 tot 8 personen)
Dit gerecht kost wel tijd, maar veel werk is het niet 😊.
360 g kikkererwten
2 tl mild gerookt paprikapoeder
4 el olijfolie
4 el kikkererwtenmeel
zout
800 g courgette
3 tenen knoflook
3 blaadjes laurier
3 el olijfolie
1500 g zoete aardappel
120 ml olijfolie
40 g polenta
snufje cayennepeper
zout
pitjes van ½ granaatappel
Verwarm de oven voor op 150°C.
Spoel de kikkererwten af en dep ze droog met een schone theedoek.
Doe de kikkererwten in een ruime kom.
Meng in een schaaltje het gerookt paprikapoeder, de olijfolie, het kikkererwtenmeel en zout naar smaak.
Schenk het kikkererwtenmeel-oliemengsel bij de kikkererwten en hussel goed, zodat alle kikkererwten met het mengsel bedekt zijn.
Verdeel de kikkererwten over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze iets boven het midden in de oven.
Rooster de kikkererwten 60 tot 75 minuten, tot ze knapperig zijn. Schep ze regelmatig om.
Snijd de courgettes in stukjes van ongeveer 2 x 2 cm.
Pel de teentjes knoflook en plet ze met het lemmet van een mes.
Doe de courgettestukjes met de geplette knoflooktenen, de laurierblaadjes en de olijfolie in een ruime pan en laat alles op laag vuur en met het deksel op de pan onder af en toe roeren zo’n anderhalf uur zachtjes pruttelen, tot de courgettes helemaal zacht zijn.
Haal het deksel van de pan en laat de courgettes nog zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen, zodat er nog wat vocht kan verdampen en de massa niet al te nat is.
Verwijder de laurierblaadjes.
Verwarm de oven voor op 220°.
Was de zoete aardappel en snijd ze in grove stukken.
Meng de olijfolie met de polenta en cayennepeper en zout naar smaak.
Doe de zoete aardappel in een grote kom, giet de olie erbij en hussel alles goed, zodat de zoete aardappelstukken grotendeels bedekt zijn met olie en polenta.
Verdeel de zoete aardappel over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze iets boven het midden in de oven.
Rooster de zoete aardappel in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar, schep hem af en toe een keer om.
Serveer de krokante zoete aardappel met de gestoofde courgette, de knapperige kikkererwten en frisse granaatappelpitjes.