(bijgerecht voor 2 tot 3 personen)
500 g pastinaak
2 tl ahornsiroop
2 tl tahin
rasp en sap van ½ sinaasappel
2 tl citroensap
1 teen knoflook
2 dadels
4 el olijfolie
peper en zout
Was de pastinaken, verwijder de onder- en bovenkant en schil ze eventueel.
Snijd de pastinaken in de lengte in vieren en leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
Besprenkel de pastinaakparten met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Stel de oven in op 220°C, schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en rooster de pastinaakparten in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Draai ze halverwege om.
Meng de ahornsiroop met de tahin, sinaasappelsap en -rasp, het citroensap en de overige 2 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met zout.
Pel en snipper de knoflook.
Verwijder de pitten uit de dadels en snijd de dadels in kleine stukjes.
Verlaag, als de pastinaken goudbruin en gaar zijn de oventemperatuur naar 180°C.
Doe de pastinaken in een ovenschaal en giet het tahinmengsel erbij.
Verdeel de knoflook en de dadel over de pastinaakparten en schep alles goed om.
Zet de ovenschaal in de oven en laat de pastinaken nog 20 minuten bakken, tot het tahinmengsel licht gekaramelliseerd is.