Bij veel groenten hoef ik niet lang na te denken wat ik ermee zal maken, bij sommige groenten duurt het wat langer voordat ik een idee heb. Groene kool is een van die groenten waarbij het wat langer duurt. Maar als er dan eenmaal een idee is… Deze geroosterde groene koolparten in een saus van gegrilde paprika maakte ik inmiddels meerdere malen (iets wat ik sowieso niet heel vaak doe, dus dat zegt misschien wel iets) en ik blijf genieten van de combinatie van de zachte, zoetige geroosterde groene kool en de iets pittige, rokerige paprikasaus!
(bijgerecht voor 4 personen)
8 puntpaprika’s
2 teentje knoflook
40 g pompoenpitten
4 tl granaatappelmelasse
3 tl gedroogde oregano
3 tl mild gerookt paprikapoeder
1 tl pikant gerookt paprikapoeder
1 groene of savooiekool
100 g groene olijven
50 g (plantaardige) feta
½ granaatappel
10 g verse peterselie
6 el olijfolie
peper en zout
Leg de paprika’s op een bakplaat (zonder bakpapier) en schuif deze helemaal boven in de oven.
Zet de oven op grillstand en op de hoogste temperatuur en grill de paprika’s 10 minuten, tot het vel zwart geblakerd is.
Draai de paprika’s om en grill ze nog 5 minuten aan de andere kant.
Doe de paprika’s in een hittebestendige schaal met deksel en laat ze afgesloten wat afkoelen.
Verwijder het zwartgeblakerde vel en de zaden en zaadlijsten van de paprika’s, probeer daarbij het vocht wat uit de paprika’s komt op te vangen.
Doe de paprika’s met het opgevangen vocht in een hoge kom.
Pel de knoflookteentjes, snijd ze fijn en doe ze bij de paprika’s.
Voeg ook de pompoenpitten, de granaatappelmelasse, de oregano en beide soorten paprikapoeder toe.
Pureer alles met een staafmixer tot een gladde saus.
Breng de saus op smaak met zout en peper en eventueel wat extra granaatappelmelasse.
Vet een ruime ovenschaal in met 2 eetlepels olijfolie.
Verdeel de saus over de bodem van de ovenschaal.
Verwijder de buitenste bladeren van de groene kool en snijd hem in acht parten.
Leg de koolparten zoveel mogelijk naast elkaar in de saus.
Verdeel de olijven over de paprikasaus.
Besprenkel de groene koolparten met 4 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.
Stel de oven in op 200°C en schuif de ovenschaal in het midden in de oven.
Rooster de groene koolparten 20 minuten, verlaag dan de oventemperatuur naar 150°C en rooster ze nog 20 minuten.
Verkruimel de feta, haal de pitjes uit de granaatappel en snijd de peterselie fijn.
Verdeel de feta, de granaatappelpitjes en de peterselie over de groene koolparten en serveer ze als bijgerecht of als onderdeel van een tafel vol hapjes.