Deze winter heeft de koolraap zijn intrede gedaan in mijn keuken. Ik maakte hem wel eens eerder klaar als hij in mijn groentepakket zat, maar verder stond deze knol zelden op het menu. Daar is nu dus verandering in gekomen! Ik ontdekte dat je heerlijke frietjes kunt maken van koolraap, dat blokjes koolraap prima te gebruiken zijn als croutons met een knapperig polentalaagje en dat hij perfect past in een zuurkoolovenschotel met paprika en vegan chorizo (het recept voor de vegan chorizo komt van de site https://food52.com/recipes/75602-spicy-smoky-vegan-chorizo-dip, ik heb het aangepast om in deze ovenschotel te kunnen gebruiken). Voor een knapperig korstje strooide ik vegan parmezaan over de ovenschotel en ik gebruikte daarvoor het recept van Emelie Holm uit het boek ‘Vegan zuivel’.
Zuurkoolovenschotel met koolraap, paprika en vegan chorizo
(hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen)
½ koolraap
1 rode paprika
2 flinke uien
1 teen knoflook
2 el olijfolie
1 dl water
2 tl paprikapoeder zoet
1 tl gerookt paprikapoeder pikant
peper en zout
500 g zuurkool naturel
200 g vegan kaas om te schaven (bijvoorbeeld Wilmersburger)
Voor de vegan chorizo
1 tl venkelzaad
75 g gedroogde tomaten op olie
2 el olie van de tomaten
2 tl gerookt paprikapoeder zoet/mild
snufje cayennepeper
2 el tamari
2 tl appelazijn
1 teen knoflook
1 dadel
Voor de vegan parmezaan
75 g zonnebloempitten
2 el edelgistvlokken
¼ tl uienpoeder
½ tl gerookt paprikapoeder zoet/mild
Snijd de koolraap in plakken van ongeveer 2 cm dik, verwijder de schil en snijd de plakken in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm.
Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en de zaden en snijd het vruchtvlees in ongeveer even grote blokjes als de koolraap.
Pel en snipper de uien en de knoflook.
Doe de koolraapblokjes, de paprikablokjes en de gesnipperde ui en knoflook in een ruime pan, voeg de olijfolie, het water, beide soorten paprikapoeder en peper en zout naar smaak toe.
Breng alles op laag vuur aan de kook en laat de groenten zo’n 2 uur met het deksel op de pan zachtjes stoven.
Als er na het stoven nog veel vocht in de pan zit, stoof dan de groenten nog even zonder deksel, totdat het grootste deel van het vocht verdwenen is.
Maak, terwijl de groenten stoven, de vegan chorizo en de vegan parmezaan.
Rooster voor de vegan chorizo de venkelzaadjes kort in een droge koekenpan.
Pel de knoflook en doe alle ingrediënten in de mengbeker van een staafmixer.
Pureer alles met een staafmixer tot een smeuïge massa en breng hem eventueel verder op smaak met peper en zout.
Rooster voor de vegan parmezaan de zonnebloempitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
Laat de zonnebloempitten wat afkoelen.
Doe de zonnebloempitten samen met de andere ingrediënten in de kom van een keukenmachine en maal alles grof tot een kruimelige massa.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schep, als de koolraap en de paprika zacht en gaar zijn, de zuurkool erdoor zodat alles goed gemengd is.
Vet een ruime ovenschaal in met wat olijfolie en schep hierin de helft van het zuurkool-koolraapmengsel.
Verdeel hier de vegan chorizo over en schep er vervolgens de rest van het zuurkool-koolraapmengsel op.
Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de ovenschotel in 20 tot 30 minuten door en door warm worden.
Schaaf de kaas in plakjes, haal de ovenschaal uit de oven en verdeel deze over de ovenschotel.
Strooi de vegan parmezaan over de kaas, zet de ovenschaal terug in de oven en laat de kaas in 5 tot 10 minuten smelten.