(voor 5 tot 6 personen)
Voor de zuurkool-rode biet-koekjes
2 tl korianderzaad
2 tl komijnzaad
400 g rode biet
500 g zuurkool
150 g kikkererwtenmeel
2 el olijfolie
peper en zout
Rooster het koriander- en komijnzaad in een droge koekenpan tot het begint te geuren.
Stamp de zaden in een vijzel fijn.
Rasp de rode biet.
Stoof de geraspte rode biet met de olijfolie in een koekenpan 10 minuten op middelhoog vuur, tot de biet wat zachter is.
Knijp de zuurkool wat uit, hij hoeft niet heel droog te zijn, maar het grootste deel van het vocht moet er wel uit zijn.
Meng de rode biet met de zuurkool en het koriander- en komijnzaad.
Roer dan het kikkererwtenmeel erdoor.
Breng op smaak met peper en zout.
Vorm met 15 tot 18 koekjes van de zuurkool-rode biet-massa.
Laat de koekjes in de koelkast minimaal een uur opstijven.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 20 minuten aan de ene kant en dan nog 10 minuten aan de andere kant.
Serveer de koekjes warm met de romige witte bonen-tahinspread.
Lekker met ‘frietjes’ van in de oven geroosterde zoete aardappel, wortel en pastinaak, waar de romige witte bonen-tahinspread ook perfect bij past!
Voor de romige witte bonen-tahinspread
450 g witte bonen uit blik of pot of 150 g droge witte bonen (een nacht geweekt, 45-60 minuten gekookt en 30-60 minuten geweld)
1 citroen
1 teen knoflook
85 g tahin
2 el olijfolie
1 tl zout
25 g sesamzaad
klein handje verse peterselie
Doe de bonen in de kom van een keukenmachine
Rasp de schil van de citroen en pers ½ citroen uit.
Pel en snipper de knoflook.
Doe de citroenrasp en het citroensap, de knoflook, de tahin, de olijfolie en het zout bij de bonen en pureer tot een gladde, luchtige spread.
Proef de spread en breng hem eventueel verder op smaak met extra citroensap, tahin of zout.
Roer de sesamzaadjes door de spread.
Hak de peterselie fijn en strooi hem ter garnering over de spread.