He he, eindelijk is het gelukt… Ik was al een hele poos van plan om deze platbroodjes te bakken, maar het kwam er steeds maar niet van… Ik had heel veel zin om ze te maken, maar elke keer had ik te weinig tijd of paste ze niet bij de maaltijd… En terwijl ik nog geen poging had gedaan om de broodjes daadwerkelijk te bakken, had ik al drie varianten in mijn hoofd en minstens zoveel ideeën voor mogelijk beleg. Eén daarvan was een variant met het kruidenmengsel za’atar, belegd met Griekse yoghurt, tuinbonenspread en geroosterde tomaten. En dat is uiteindelijk de eerste variant geworden die ik geprobeerd heb. Het resultaat was helemaal naar wens en inmiddels heb ik ook al een paar andere varianten geprobeerd waar ik erg blij mee ben! Grote kans dus dat ik de varianten die ik ergens op een velletje papier gekrabbeld heb binnenkort ook nog ga proberen!
(voor 6 tot 8 platbroden)
geroosterde tomaat:
8 – 10 middelgrote tomaten
2 el olijfolie
peper en zout
tuinbonenspread:
350 g tuinbonen (vers gedopt, uit de diepvries of uit een potje)
20 g zonnebloempitten
1 el verse oregano
25 g olijfolie
citroensap
peper en zout
platbrood:
225 g bloem
150 g volkorenmeel
7 g bakpoeder
2 g zout
4 g za’atar
300 ml yoghurt
3 el olijfolie
6 – 8 el Griekse yoghurt
Bereiding
Snijd de tomaten doormidden en leg de helften tegen elkaar aan in een ovenschaal.
Besprenkel de tomaten met de olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Stel de oven in op 220°C, schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en rooster de tomaten 20 tot 30 minuten, tot ze zacht en een beetje rimpelig zijn.
Kook de tuinbonen 5 minuten, giet ze af en spoel ze af met koud water.
Pureer de tuinbonen met de zonnebloempitten, de oregano en de olijfolie.
Breng de spread op smaak met peper en zout.
Meng voor het platbrood de bloem, het meel, het bakpoeder, het zout en de za’atar in een ruime kom.
Maak een kuiltje in het midden en doe hier de olijfolie en de yoghurt in.
Kneed alles tot een soepel en niet plakkerig deeg.
Verdeel het deeg in 6 tot 8 stukken en druk de stukken op een met bloem bestoven werkblad uit tot platte broodjes van ongeveer 1 cm dik.
Bestrijk de broodjes aan beide kanten met een beetje olie en bak ze in een hete grillpan of op de barbecue ongeveer 4 minuten aan beide kanten, totdat ze goudbruin en gaar zijn.
Verdeel over elk platbroodje 1 eetlepel Griekse yoghurt, wat tuinbonenpuree en 2 of 3 geroosterde tomaatjes.
Serveer de platbroodjes met een frisse salade erbij.