(bijgerecht of hapje voor 2 tot 3 personen)
100 g gedroogde kikkererwten of 1 blikje (240 g) kikkererwten
1 aubergine
250 g kerstomaatjes
500 g tuinbonen in de peul
5 g verse oregano en wat extra ter versiering
1 tl citroensap
8 el olijfolie
peper en zout
Als u gedroogde kikkererwten gebruikt, week ze dan 10 tot 12 uur in 400 ml koud water.
Kook de kikkererwten dan in 1 à 1½ uur gaar en laat ze daarna nog 2 uur nawellen.
Snijd de aubergine in de lengte in acht parten.
Halveer de tomaatjes.
Verdeel de aubergineparten, de halve tomaatjes en de tuinbonen in de peul over een met bakpapier beklede bakplaat.
Besprenkel de groenten met 4 eetlepels olijfolie, bestrooi ze met peper en zout en schuif ze iets boven het midden in de oven.
Stel de oven in op 200°C en rooster de groenten in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar.
Pureer de kikkererwten met het grootste deel van de geroosterde tomaatjes, de oregano, de overige 4 eetlepels olijfolie, het citroensap, 2 eetlepels water en peper en zout naar smaak.
Pel de tuinbonen.
Spreid de spread uit over een schaal en verdeel er de geroosterde aubergine, de tuinbonen en de achtergehouden tomaatjes over.
Garneer met de extra oregano.
Serveer de spread en de groenten met lekker brood erbij.