Geroosterde rode biet met waterkers-dadelpesto op schapenyoghurt
(bijgerecht voor 3 tot 4 personen)
1 bos bosbieten of ongeveer 500 g rode bieten
50 g waterkers
1 – 2 dadel(s)
15 g zonnebloempitten
citroensap
250 g (schapen-)yoghurt
olijfolie
peper en zout
Schil de (bos-)bieten en snijd ze in ongeveer gelijke partjes.
Verdeel de bietenpartjes over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 220°C en rooster de bietenpartjes in 20 tot 30 minuten gaar (ze zullen wat steviger zijn dan gekookte bietjes, maar als de randjes van de bietjes hier en daar bruin beginnen te kleuren en je met een mesje makkelijk in de partjes kunt prikken, zijn ze gaar).
Doe de waterkers in een hoge mengbeker of in een keukenmachine.
Ontpit 1 dadel en voeg deze samen met de zonnebloempitten en een scheutje olijfolie toe aan de waterkers.
Pureer de waterkers, dadel en zonnebloempitten met een staafmixer of in de keukenmachine tot een grove pesto.
Voeg, als de pesto te dik is, nog wat olijfolie toe
Proef de pesto en breng hem op smaak met zout, citroensap en eventueel een (halve) extra dadel (het is niet de bedoeling dat de pesto echt zoet is, maar het is wel lekker als je er een vleugje zoet in proeft).
Spreid de yoghurt in een dunne laag uit over een schaal en verdeel hier de bietenpartjes over.
Schep tenslotte de waterkerspesto over de bietjes.