Deze gegrilde paprika’s zijn gevuld met een heerlijk frisse spread op basis van witte bonen en courgette die fijn samengaat met de zoetige paprikasmaak! En blijft er spread over, dip er dan eens een bospeentje in!
100 g gedroogde witte bonen of 1 potje witte bonen (uitlekgewicht 240 g)
4 middelgrote paprika’s, eventueel in verschillende kleuren (geen puntpaprika’s)
1 middelgrote courgette
geraspte schil van 1 citroen
sap van ½ citroen
½ – 1 tl gerookt paprikapoeder pikant
2 g verse salie
1 kleine teen knoflook
10 g pompoenpitten
10 g zonnebloempitten
5 g sesamzaad
3 el olijfolie
zout en peper
Week de gedroogde bonen 8 tot 12 uur in 400 ml water.
Kook de bonen in ongeveer 60 minuten gaar.
Of gebruik witte bonen uit een potje.
Halveer de paprika’s, verwijder de zaden en de zaadlijsten en leg ze met de bolle kant naar boven op een bakplaat.
Plaats de bakplaat helemaal bovenaan in de oven, zet de oven op grillstand en grill de paprika’s 10 tot 15 minuten, tot het vel zwartgeblakerd is.
Doe de paprika’s in een hittebestendige bak met deksel en laat ze daarin afkoelen.
Snijd de courgette in blokjes van ongeveer 2 cm.
Bak de courgetteblokjes op hoog vuur met 1 eetlepel olijfolie en een snuf zout ongeveer 10 minuten, met het deksel op een klein spleetje, schud de courgetteblokjes regelmatig om of roer ze door.
Laat de courgette wat afkoelen en pureer hem dan samen met de bonen, citroenrasp en -sap, gerookt paprikapoeder, salie, knoflook en de 2 overige eetlepels olijfolie.
Breng de spread op smaak met peper en zout en eventueel wat extra citroensap of gerookt paprikapoeder.
Rooster de pitten en zaden in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
Verwijder het vel van de gegrilde paprika’s, leg ze op een schaal en vul ze met de spread.
Garneer met de geroosterde pitten en zaden, wat fijngesneden salie en versgemalen zwarte peper.
De spread die overblijft is heerlijk als dip voor bijvoorbeeld bospeen.