(bijgerecht voor 4 personen, met een lekkere salade erbij hoofdgerecht voor 2 personen)
200 g haveryoghurt
20 g kikkererwtenmeel
250 g spruitjes
250 g pompoen
100 g rode ui
1 tl komijn gemalen
1 tl koriander gemalen
1 tl paprikapoeder mild
2 aubergines
2 – 3 tl harissa
1 tl agavesiroop of honing
100 g rauwe kikkererwten of 240 g gare kikkererwten
10 g verse munt
10 g verse koriander
10 el olijfolie
peper en zout
Als je rauwe kikkererwten gebruikt, zet ze dan 8 tot 12 uur van tevoren in de week in 1 liter water.
Kook de kikkererwten in het weekwater in ongeveer 60 minuten gaar.
Roer het kikkererwtenmeel door de haveryoghurt, voeg zout naar smaak toe en laat minimaal 30 minuten staan.
Maak de spruitjes schoon en snijd grote exemplaren eventueel een keer doormidden.
Snijd de pompoen in blokjes ter grote van de spruitjes.
Pel de rode ui en snijd hem in partjes.
Schep de groenten samen met de kikkererwten om met 2 eetlepels olijfolie, de specerijen en peper en zout naar smaak.
Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat.
Snijd de aubergines in de lengte doormidden en bestrijk de snijvlakken met elk 1 eetlepel olijfolie.
Leg de halve aubergines met het snijvlak naar beneden bij de groenten op de bakplaat.
Stel de oven in op 200⁰C, schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en rooster de groenten en de kikkererwten in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
Haal de aubergines van de bakplaat en schep de rest van de groenten en de kikkererwten om met de harissa en de agavesiroop of honing.
Rooster de groenten nog 5 tot 10 minuten.
Schep het vruchtvlees uit de auberginehelften en snijd het fijn.
Leg de auberginehelften terug op de bakplaat.
Meng het aubergine-vruchtvlees met de geroosterde groenten en de kikkererwten en vul de aubergines hiermee.
Verdeel de haveryoghurt over de gevulde aubergine-helften en zet ze nog 15 minuten terug in de oven, tot de haveryoghurt stevig is.
Voor een mooi bruin kleurtje kun je de auberginehelften nog heel even onder de grill zetten, 1 tot 2 minuten, houd ze dan heel goed in de gaten, de yoghurt wordt snel donker.
Snijd de koriander en de munt heel fijn en meng hem met de overige 4 eetlepels olijfolie.
Serveer de auberginehelften warm met een schepje kruidenolie.