Een poosje geleden vond ik in het boek ‘Bazaar’ van Sabrina Ghayour een recept voor een kruidenboter met citrus, pul biber en sumac, voor bij aardappels. Ik maakte de kruidenboter bij de eerste oogst aardappels uit eigen tuin en bij zoete aardappels en ik werd er heel blij van, wat een lekkere smaken samen! Inmiddels heb ik de smakencombinatie op verschillende andere manieren uitgeprobeerd, bijvoorbeeld in een kikkererwtenpuree, ook erg lekker, en als smaakmaker bij geroosterde aubergine- en bataatblokjes. Superlekker, fris, een heel klein beetje pittig, een beetje zoet door de bataat en extra lekker door de geroosterde aubergine! Een snel en makkelijk zomers gerechtje dat eigenlijk overal bij past!
(groentegerecht voor 3 tot 4 personen)
1 aubergine
250 – 300 g bataat
1 rode ui
geraspte schil van ½ citroen
geraspte schil van 1 limoen
geraspte schil van ¼ sinaasappel
1 tl sumac
1 tl pul biber
3 el olijfolie
citroensap
peper en zout
Snijd de aubergine en de bataat in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
Besprenkel de aubergine- en bataatblokjes met de olijfolie en peper en zout naar smaak.
Stel de oven in op 220°C en schuif de bakplaat met groenten iets boven het midden in de oven.
Rooster de groenten in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar, schep ze af en toe om.
Schep de warme groenten om met de citroen-, limoen- en sinaasappelrasp, de sumac en de pul biber.
Breng het gerecht op smaak met citroensap, peper en zout.