Photo

2 mei 2019

Afgelopen weekend maakte ik labneh met geroosterde rode bietjes en wilde venkel (ook wel bladvenkel genoemd). Wilde venkel is venkel zonder knol. Het is een kruidenplant met een anijsachtige geur en een venkel-/anijssmaak. In onze tuin groeit de purperen variant die, zoals de naam al aangeeft, purper van kleur is. Elk jaar is deze wilde venkel de eerste die in onze tuin zijn kopje weer boven de grond steekt na de winter. En elk jaar ben ik weer blij om hem te zien. Ik kreeg hem een aantal jaar geleden van een lieve vriendin die inmiddels overleden is. We ontmoetten elkaar alweer zo’n 20 jaar geleden in de biologische supermarkt waar ik na mijn studie Noors werkte terwijl ik op zoek was naar een baan. We raakten aan de praat en al snel bleek… dat ze op zoek was naar iemand die haar Noors kon leren. Zo begon onze vriendschap, met wekelijkse Noorse lessen en een kopje thee. En toen we de Noorse lessen hadden afgerond bleven de bezoekjes en de kopjes thee. Vaak met iets lekkers erbij en een schepje bijzondere honing erin. Van haar leerde ik tuinthee maken, thee van allerlei kruiden en blaadjes zoals aardbeienblaadjes (voor een prachtig rode thee) uit de tuin (en hoewel mijn kinderen haar niet echt kenden, kennen ze wel haar tuintheeĀ ?). Ze wist ontzettend veel van alles wat er groeide en bloeide in de tuin, ze kon heerlijk koken en bakken en maakte zelf ook siropen, tincturen en zalf. Nadat ik kinderen kreeg (haar kinderen waren toen al lang het huis uit) en we allebei verhuisden, zagen we elkaar minder, maar we hielden wel contact. Vier jaar geleden belde ik haar om weer eens af te spreken. Tot mijn grote schrik vertelde haar man mij dat ze ernstig ziek was. Ondanks dat maakten we een afspraak om bij haar op bezoek te gaan, maar op de dag dat we hadden afgesproken is ze uiteindelijk overleden. Ze is begraven op een prachtige natuur-begraafplaats die perfect bij haar past. En wij verwelkomen haar elk jaar weer in onze tuin als de wilde venkel zijn kopje boven de grond steekt. Dank je wel lieve vriendin, voor je wilde venkel (zondag ga ik hem gebruiken in een gerecht met geroosterde groene asperges, venkel en gnocchi met wilde venkel-yoghurt) en alles wat je me geleerd hebt. Het ga je goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Categorie: Geen Categorie
Labels: -