Normaal gesproken koop ik eigenlijk geen pompoen in de zomer, het is voor mij een echte wintergroente. In de zomer vervang ik pompoenen door aubergines. Maar nu waren de pompoenen in de aanbieding en ik kon de verleiding niet weerstaan. En daar heb ik geen spijt van, ik maakte een heerlijke zomerse salade met pompoen gemarineerd in citroen, sla uit eigen tuin, avocado, waterkers en gerookt zout. Heerlijk met een stevige boterham erbij, eventueel met roomboter en een plakje oude kaas.
(maaltijdsalade voor 4 personen)
1 middelgrote pompoen
sap en geraspte schil van 1 citroen
2 el olijfolie
peper en zout
200 g gemengde sla
100 g waterkers
1 grote of 2 kleinere avocado’s
200 g kerstomaatjes
lekkere olijfolie naar smaak
gerookt zout naar smaak
Snijd de pompoen in blokjes van 2 x 2 cm.
Doe de pompoenblokjes in een ruime ovenschaal of verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
Besprenkel de pompoenblokjes met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper naar smaak.
Verdeel de helft van het citroensap en de citroenrasp over de pompoenblokjes.
Schep alles goed om en zet de pompoenblokjes dan iets boven het midden in de oven.
Stel de oven in op 200°C en bak de pompoenblokjes 20 tot 30 minuten, tot ze zacht zijn en aan de randjes bruin beginnen te kleuren.
Schep de pompoen in een kleinere schaal en verdeel er de rest van het citroensap en de citroenrasp over.
Schep alles goed door elkaar en laat de pompoen afkoelen en marineren.
Doe de sla en de waterkers in een grote schaal.
Schil de avocado en snijd hem in blokjes.
Halveer de kerstomaatjes.
Verdeel de avocado, de kerstomaatjes en de pompoenblokjes over de sla, strooi er rookzout naar smaak over en besprenkel de salade tenslotte met olijfolie naar smaak.
Zoals gezegd een heerlijke maaltijdsalade met brood en eventueel kaas en boter. Maar deze salade wordt vast ook vrolijk van kikkererwten, graankorrels zoals spelt, tarwe of haver of bijvoorbeeld oude brokkelkaas of feta.