Het waren de kleuren die ervoor zorgden dat dit gerecht ontstond. Het geel van de socca, het rood van de hummus, het groen van de asperges en het oranje, groen en zwart van de salsa. Gelukkig deden de smaken uiteindelijk niet onder voor de kleuren, de zachte, bijna romige socca, de nootachtige hummus, de welbekende aspergesmaak en de frisse, een beetje pittige salsa passen perfect bij elkaar.
(voor 4 personen)
100 g kikkererwtenmeel
180 g warm water
50 ml olijfolie
500 g rode biet
4 tl tahin
3 tl citroensap
1 teen knoflook
½ tl gemalen komijn
500 g groene asperges
15 g verse koriander
25 g zwarte olijven
20 g dadel
25 g rode ui
rasp en sap van ½ sinaasappel
pul biber
4 el olijfolie
peper en zout
citroensap
Meng het kikkererwtenmeel met het water tot een glad beslag.
Voeg de olie en een snuf zout toe, meng alles goed en laat minimaal een uur staan.
Was de bieten en snijd ze in blokjes.
Verdeel de bieten over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.
Snijd de houtige onderkanten van de asperges en leg ze naast de bieten op de bakplaat.
Besprenkel de asperges met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 220°C en rooster de bietenblokjes en de asperges in 30 tot 40 minuten gaar.
Haal de asperges eventueel wat eerder uit de oven als ze te donker worden.
Laat de bieten afkoelen.
Snijd de koriander, de zwarte olijven, dadel en de rode ui fijn.
Meng alles met het sap en de rasp van de sinaasappel.
Breng de salsa op smaak met pul biber, zout en wat citroensap.
Verhit een koekenpan, doe er een klein beetje olie in en schep er ¼ van het beslag in.
Bak tot de bovenkant droog is en draai de socca dan om.
Bak tot beide kanten lichtbruin zijn.
Bak zo nog 3 socca.
Pureer de bieten in een keukenmachine met de tahin, het citroensap en de knoflook.
Breng de hummus op smaak met komijn, zout en eventueel wat extra citroensap.
Verdeel de hummus over de socca (er zal waarschijnlijk hummus overblijven), leg hierop de geroosterde asperges en schep er wat van de salsa op.