Met heel veel lekker fruit om uit te kiezen en heerlijk zomerweer is het altijd leuk om zelf ijs te maken! Als je dit ijs met wilde perziken en frambozen ziet en proeft, vraag je je af waarom je in vredesnaam kleur- en smaakstoffen zou gebruiken… Dit ijs heeft alles van zichzelf, een prachtige roze kleur en een heerlijk frisse smaak! Suiker zit er ook niet in, alleen een klein beetje honing, die samen met de zoete perziken een heerlijke tegenhanger vormt voor de friszure frambozen. Ik gebruikte gewone yoghurt voor dit ijs omdat ik die nog veel had, maar als je wilt, maak je dit ijs makkelijk vegan door plantaardige yoghurt en agavesiroop te gebruiken.
Perzik-frambozenijs
(voor ongeveer 1 liter ijs)
4 wilde perziken (liefst al best wel rijp)
2½ el honing of agavesiroop (of meer naar smaak)
250 g frambozen (vers of diepvries)
500 ml (plantaardige) yoghurt
Laat de frambozen, als ze bevroren zijn, alvast een beetje ontdooien.
Snijd de perziken in vieren, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Doe de perzikstukjes in een ovenschaaltje en besprenkel ze met ½ eetlepel honing of agavesiroop.
Zet het ovenschaaltje in het midden van de oven, stel de temperatuur in op 150°C en laat de perzikstukjes in 15 minuten zacht worden.
Laat de perzikstukjes afkoelen.
Pureer de frambozen en de perzikstukjes samen met de yoghurt met een staafmixer of in een keukenmachine.
Voeg 2 eetlepels of naar smaak honing of agavesiroop toe en schep alles in een diepvriesbak.
Laat het ijs ongeveer 6 uur bevriezen.
Haal het ijs uit de vriezer, laat het iets zachter worden en draai het dan in een keukenmachine of met een handmixer tot het romig is.
Zet het ijs terug in de vriezer en laat het weer helemaal bevriezen.
Haal het ijs ongeveer 30 minuten voordat je het wilt gaan eten uit de vriezer.
Eet het ijs zoals het is, met wat extra frambozen of misschien met een beetje geraspte witte chocolade of kokos.