Asperges en za’atar, ik was heel benieuwd of dat een geschikte combinatie zou zijn. Bij groene asperges kon ik me daar wel enigszins een voorstelling van maken, bij witte wat minder. Een goede reden om het te proberen, dus! Met heerlijk verse biologische asperges van de Antoniushoeve maakte ik vandaag een salade met witte asperges gemarineerd in za’atarolie, met een dressing van geitenyoghurt met ingelegde citroen. Het resultaat was heerlijk; witte asperges met za’atar is een zeer geschikte combinatie, zou ik zeggen!
(bijgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2 personen)
1 kg witte asperges
½ g foelie
3 blaadjes laurier
2 takjes citroentijm (of eventueel gewone tijm)
5 g za’atar
3 g sumak en wat extra voor de garnering
125 g geitenyoghurt
1 teen knoflook
4 takjes citroentijm (of eventueel gewone tijm)
½ ingelegde citroen
geraspte schil van ½ citroen
50 g olijfolie
Schil de asperges, verwijder een stukje van de onderkant en doe ze in een (asperge)pan.
Voeg de foelie, de laurier en de 2 takjes citroentijm toe, samen met een laagje water.
Breng het water aan de kook en kook de asperges in 20 tot 30 minuten beetgaar.
Laat de asperges kort uitlekken.
Meng de olijfolie met de za’atar en de sumak in een ruime kom en leg hier de nog warme asperges in.
Dek de kom af en laat de asperges minimaal 2 uur marineren. Schep de asperges af en toe om.
Pel en plet de knoflook en meng hem met de geitenyoghurt.
Haal de blaadjes van de takjes tijm en roer ze door de geitenyoghurt (houd wat achter voor de garnering).
Bewaar de geitenyoghurt in de koelkast tot de asperges gemarineerd zijn, dan kan de knoflooksmaak in de yoghurt trekken.
Verdeel de gemarineerde asperges over een schaal en schenk de marinade erover.
Snijd de ingelegde citroen in kleine blokjes en roer deze samen met de geraspte citroenschil (houd wat achter voor de garnering) door de geitenyoghurt.
Verdeel de geitenyoghurt over de asperges.
Garneer de salade met de achtergehouden tijmblaadjes, citroenrasp en wat extra sumak.
Serveer de salade met lekker brood om de marinade en de restjes dressing mee op te eten 😊!