Na de worsteling met mijn auberginesoep (en al vele voorgaande soepen…), was deze soep een heel ander geval. Iets wat ik eerlijk gezegd nog nooit eerder heb meegemaakt, geloof ik… Ik maakte de bouillon met restjes tomaat erin die ik over had van de tabbouleh die ik had gemaakt en dat bleek een lekkere toevoeging te zijn. Daarna maakte ik de rest van de soep en eerlijk gezegd was ik meteen erg tevreden met het resultaat. Je proefde de zoete gepofte knoflook, de aardse bosbiet, versterkt door de gesmoorde steeltjes van de bosbiet en de kruidige komijn. Toen ik de soep ’s avonds helemaal aangekleed met avocadocrème op toast, lente-uitjes en feta (omdat die zo goed bij bietjes past…) opdiende, moest ik tot mijn verbazing vaststellen dat de soep ‘in zijn blootje’ eigenlijk veel lekkerder was dan deze aangeklede versie… Al die extra smaken leken teveel te zijn en afbreuk te doen aan de eenvoud van de soep zoals hij was. Wellicht was de avocadocrème in zijn eentje nog wel aardig geweest, maar zelfs die was naar mijn smaak niet eens echt nodig… Dus, maak dit recept naar eigen inzicht en serveer een eenvoudige ‘blote’ soep of de iets bewerkelijkere ‘aangeklede’ versie.
1 bos bosbieten, zowel de bieten als de stelen
1 bol knoflook
4 el olijfolie
6 dl bouillon
1 dl rode bietensap
1 tl komijnzaad
peper en zout
½ avocado
1-2 el yoghurt
2 tl citroensap
2 sneden (zuurdesem)brood
2 lente-uitjes
25 g feta
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175˚C.
Verwijder de stelen van de bieten en leg de bieten met z’n drieën op een stuk aluminiumfolie.
Schep 1 el olijfolie over de bieten en vouw het aluminiumfolie goed dicht.
Rooster de bieten in de oven in ca. 1 uur gaar.
Doe de knoflook in een bakje en sprenkel er 1 el olijfolie over.
Laat de knoflook het laatste half uur met de bieten mee roosteren.
Terwijl de bieten en de knoflook in de oven staan kun je alvast de steeltjes van de bieten in kleine stukjes snijden en de lente-uitjes in ringetjes snijden.
Pureer ook alvast de avocado met het citroensap en yoghurt naar smaak.
Laat de bietjes na het roosteren wat afkoelen en verwijder dan de schil.
Snijd de bietjes in blokjes.
Knijp de knoflookteentjes uit hun velletjes.
Doe de bietjes en de knoflook in een pan en voeg de bouillon en het bietensap toe.
Pureer de soep tot een gladde massa.
Verhit de overgebleven 2 el olijfolie in een andere pan en smoor hierin de steeltjes van de bosbiet 10 minuten tot ze zacht zijn.
Schep de steeltjes in de soep.
Roer de komijn en peper en zout naar smaak door de soep.
Rooster het brood en verdeel het in vier stukken.
Verdeel de soep over vier kommen.
Leg in elke kom een stuk brood en schep hier wat avocadocrème op.
Strooi tenslotte wat lente-uitjes en wat feta in de soep.