Perentaart met zoute-karamelgranola
(voor een springvorm van 24 cm)
100 g kokosolie
100 g havermout
100 g havermeel
25 g oerzoet
2 g kardemom
2 g zout
1 kg peren
25 g diksap
25 g custardpoeder
60 g havervlokken
50 g havermeel
50 g gemalen zonnebloempitten
25 g pompoenpitten
25 g zonnebloempitten
50 g water
40 g ahornsiroop
15 g kokosolie
20 g oerzoet
grof zeezout
100 g pure chocolade
Bekleed de springvorm met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Smelt de kokosolie op laag vuur in een steelpan.
Meng de havermout, het havermeel, de oerzoet, de kardemom en het zout.
Giet de kokosolie bij het havermoutmengsel en roer alles goed door elkaar.
Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm, druk goed aan met de achterkant van een lepel en bak de bodem 10 minuten.
Laat de bodem afkoelen.
Schil de peren, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes.
Doe de perenstukjes in een pan, voeg het diksap toe en breng alles aan de kook.
Laat de peren op een laag vuur 15 tot 20 minuten sudderen, tot ze zacht zijn.
Strooi het custardpoeder over de peren en roer het meteen goed door.
Breng de peren opnieuw aan de kook en laat ze zachtjes koken tot de massa gebonden is.
Laat de peren wat afkoelen.
Meng de havervlokken, het havermeel, de gemalen zonnebloempitten, de pompoenpitten en de zonnebloempitten.
Doe het water, de ahornsiroop, de kokosolie en het oerzoet in een steelpannetje, breng langzaam aan de kook en laat ongeveer 2 minuten zachtjes pruttelen.
Giet het mengsel bij het havervlokkenmengsel en roer alles goed door elkaar, tot er een klonterig mengsel ontstaat.
Voeg grof zeezout naar smaak toe en roer dit goed door de granola.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Snijd de chocolade in kleinere stukjes en verdeel ze over de voorgebakken bodem.
Schep de peren op de bodem en verdeel de granola over de peren.
Bak de taart in het midden van de oven in 50 minuten goudbruin en gaar.
Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen, verwijder dan de rand van de springvorm en laat de taart verder afkoelen.