Photo

Kikkererwtensoep met avocado-geitenkaasroom

(voor 4 personen)

Voor de soep
150 g kikkererwten
3 cm kombu
2 tl komijnzaad
2 uien
3 tenen knoflook
1 rode peper
2 el olijfolie
400 g gepelde tomaten (uit blik)
200 g geroosterde paprika (uit pot)
300 ml water
¾ tl zoet paprikapoeder
¾ tl pikant paprikapoeder
peper en zout
verse peterselie

Voor de avocado-geitenkaasroom
50 g zachte geitenkaas
1 el melk
1 avocado
1 tl citroensap
125 ml slagroom

Voor de soep
Week de kikkererwten 8 tot 12 uur in ruim water.
Voeg de kombu toe aan het weekwater en breng dit aan de kook.
Laat de kikkererwten 1 tot 1½ koken.
Giet de kikkererwten af en laat ze ½ uur nawellen op een warme plek.
Verhit in een pan met dikke bodem op laag vuur de komijnzaadjes en laat ze ongeveer 5 minuten zachtjes roosteren tot ze beginnen te geuren.
Pel en snipper ondertussen de uien en de knoflook.
Voeg de olie, de ui en de knoflook toe aan de komijnzaadjes en bak alles 5 minuten op middelhoog vuur tot de ui zacht is.
Verwijder ondertussen naar smaak de zaden en zaadlijsten van de peper en snijd hem in stukjes.
Voeg de peper toe aan het uimengsel en bak hem 5 minuten zachtjes mee.
Voeg de kikkererwten toe en bak ze 5 minuten mee.
Voeg de gepelde tomaten en het water toe en laat alles 5 minuten zachtjes koken.
Voeg de geroosterde paprika toe.
Pureer de soep, naar smaak grof of helemaal glad.
Voeg eventueel extra water toe wanneer de soep te dik is.
Voeg de beide soorten paprikapoeder toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
Snijd de peterselie fijn.

Voor de avocado-geitenkaasroom
Prak de geitenkaas en roer hem los met de melk.
Pureer de avocado samen met de geitenkaas tot een glad mengsel.
Roer het citroensap door de avocado-geitenkaascrème.
Klop de slagroom stijf.
Schep de avocado-geitenkaascrème voorzichtig door de stijf geslagen slagroom.

Serveer de soep heet met een flinke schep avocado-geitenkaasroom en verse peterselie naar smaak.

Wij aten er zelfgebakken flatbrood met za’atar en zout bij en salade Chanklinche uit het boek ‘Arabia’ van Merijn Tol en Nadia Zerouali, buiten in het zonnetje, een klein feestje!

Categorie: Overig
Labels: -