Photo

Geroosterde spitskoolparten met doperwten-spinaziehummus en knapperige witte bonen

Ooit wist ik niet zo goed wat ik met spitskool moest doen, veel verder dan er een salade van maken kwam ik niet. Tegenwoordig is dat anders. Ik rooster hem in parten in de oven en dat is zo lekker! Bovendien kun je er allerlei lekkere toppings en andere lekkere dingen bij bedenken, zodat de geroosterde spitskoolparten elke keer weer verrassend anders zijn! Op deze manier hebben ze iets lente-achtigs, door de kleur en door de voorjaarsgroenten in de hummus. De knapperige bonen en de chilivlokken en/of chili-olie zorgen voor een ziltig en pittig accent.

 

(hoofdgerecht voor 4 personen)

1 grote spitskool
200 g gare witte reuzenbonen
200 g doperwten
400 g gare witte bonen
100 g rauwe spinazie
1 teen knoflook
35 g tahin
sap van ¼ – ½ citroen
chilivlokken
chili-olie
10 el olijfolie
peper en zout

Laat de witte reuzenbonen uitlekken.
Verdeel de bonen over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Stel de oven in op 200°C en schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven.
Rooster de witte reuzenbonen in 20 tot 30 minuten knapperig en goudbruin.
Verwijder eventueel de buitenste bladeren van de spitskool.
Snijd de spitskool in acht ongeveer even dikke parten.
Leg de spitskoolparten op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze elk met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.
Schuif de bakplaat iets onder het midden bij de bonen in de oven en rooster de plakken met de bonen mee.
Zet de bakplaat met de spitskoolparten iets boven het midden in de oven als de bonen gaar zijn en rooster ze nog 10 tot 15 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn.
Kook de doperwten in weinig water in ongeveer 4 minuten gaar.
Laat de doperwten uitlekken.
Pureer voor de hummus de doperwten, de witte bonen, de spinazie, de knoflook, de tahin, het sap van ¼ citroen en zout naar smaak.
Voeg, als de hummus te dik is, een klein beetje water toe.
Proef de hummus en breng hem eventueel verder op smaak met citroensap en zout.
Verdeel de hummus over een schaal of over 4 borden.
Leg de spitskoolparten erop en strooi de knapperige reuzenbonen erover.
Bestrooi en/of besprenkel met chilivolkken en/of chili-olie naar smaak.
Serveer eventueel met platbrood of pitabrood en een frisse salade.

 

Categorie: -
Labels: -