(bijgerecht/salade voor 2 tot 3 personen)
1 venkelknol
1 rode ui
1 flinke of 2 kleinere courgettes (eventueel een gele en een groene)
20 g pompoenpitten
1 g venkelzaad
rasp van ½ citroen
10 g pecorino
chilivlokken naar smaak
4 el olijfolie
peper en zout
Was de venkelknol en snijd hem in vieren.
Verwijder het harde gedeelte en snijd elk kwart in dunne plakjes.
Pel de rode ui en snijd hem in kwarten en daarna in dunne partjes.
Verdeel de venkel en de rode ui over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met de olijfolie (dit lijkt misschien veel, 4 eetlepels, maar de olie trekt straks in de courgettespaghetti, waardoor deze heerlijk zacht en smaakvol wordt) en bestrooi met peper en zout naar smaak.
Stel de oven in op 200°C en rooster de venkel en de ui 20 tot 30 minuten, tot ze zacht, gaar en hier en daar goudbruin zijn.
Maak ondertussen spiralen van de courgette(s) (als je geen spiraalsnijder hebt, kun je met de mandoline, kaasschaaf of dunschiller lange dunne plakken van de courgette(s) schaven).
Doe de courgettespaghetti in een vergiet, giet er kokend water overheen en laat de courgettespaghetti uitlekken.
Rooster de pompoenpitten en de venkelzaadjes in een droge koekenpan tot de pompoenpitten beginnen te knappen.
Doe de pompoenpitten en het venkelzaad in een keukenmachine en maal tot een grof mengsel.
Rasp de pecorino en voeg deze samen met het citroenrasp en chilivlokken naar smaak aan de pompoenpitten en het venkelzaad toe.
Breng de pompoen-venkelkruimels op smaak met zout.
Doe de courgettespaghetti in een ruime schaal en verdeel de geroosterde groenten met zoveel mogelijk van de olie erover.
Schep alles een beetje om en strooi er tenslotte de pompoenpit-venkelkruimels over.