Photo

Bessencake op zandtaartbodem

Benodigdheden

125 g roomboter, op kamertemperatuur
50 g honing
1 tl zout
250 g volkorenmeel
½ tl vanillepoeder
4 g bakpoeder

200 g boter
100 g honing
2 eierdooiers
400 g speltbloem
2 tl wijnsteenbakpoeder
1 snuf zeezout
150-200 g rode en zwarte bessen
geraspte schil van 1 citroen
200 ml karnemelk
2 eiwitten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175˚C.
Mix de boter met de oerzoet/honing en het zout tot een romige crème.
Meng het meel met het vanillepoeder en het bakpoeder.
Schep dit mengsel met een spatel door de botercrème.
Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm en bak de bodem 10 tot 15 minuten, tot hij stevig maar nog bleek is.
Laat de bodem afkoelen terwijl je het roerdeeg maakt.

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Roer de boter met een mixer zacht.
Voeg de honing toe en mix hem door de botercrème.
Voeg de eierdooiers onder voortdurend roeren één voor één toe.
Meng het meel zorgvuldig met het bakpoeder, het zout, de citroenschil en de bessen.
Voeg de droge ingrediënten afwisselend met de karnemelk aan de botermassa toe.
Spatel alles tenslotte in één keer door de botermassa.
Voeg eventueel nog wat extra karnemelk of meel toe.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze luchtig door het beslag.
Vet de rand van de vorm, als deze is afgekoeld, boven de zandtaartbodem in en bestrooi met meel.
Klop het overtollige meel eruit.
Verdeel het roerbeslag over de spritsbodem en strijk het glad.
Verdeel de bessen over het roerbeslag.
Bak de cake in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar.
Controleer of de cake gaar is door er een prikker of breinaald in te steken.
Als deze er droog uitkomt, is de cake gaar.
Laat de cake in de vorm afkoelen.

Categorie: Overig
Labels: -