Photo

Groene salade met rabarber peer en geitenkaaskoekjes

Nou, dat viel niet mee, deze salade… Ik dacht dat ik een leuke en lekkere salade had bedacht waarin alle smaken vertegenwoordigd waren en was erg benieuwd naar het resultaat… en dat viel ontzettend tegen! De salade was heel neutraal, bijna saai van smaak en had helemaal niet de uitgesproken smaken die ik verwacht had… Wat een teleurstelling! De rabarber was niet zuur, de geitenkaaskoekjes waren te bitter, de peer was niet zoet genoeg… kortom, een fiasco. Omdat ik nog steeds het idee had dat de salade toch zou  moeten kunnen kloppen wat smaak betreft (hoewel ik er helemaal naast kan zitten, heb ik het idee dat de salade ‘in theorie’ klopt wat smaak betreft), heb ik hem afgelopen zaterdag nog een keer gemaakt. Met andere rabarber (mooie rode deze keer), blijkbaar een zoetere peer en met geitenkaaskoekjes die deze keer niet bitter waren omdat ik ze wat eerder uit de oven had gehaald… en nu was het resultaat wel wat ik ervan verwacht had! Friszure rabarber, zoete peer, een lichtzure dressing, knapperige, zoutige pompoenpitten, iets pittige geitenkaaskoekjes… kortom de smaken die ik in mijn hoofd had toen ik de salade bedacht en voor de eerste keer ging maken.

Benodigdheden

2 stelen rabarber
1 el olijfolie
2 tl honing
100 g oude geitenkaas
30 g pompoenpitten
2 tl olijfolie
zout
1 rijpe peer
2 bosuitjes
60 ml olijfolie
30 ml citroensap
½ tl honing
peper en zout
100 g gemengde groene sla
25 g rucola

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200˚C.
Snijd de boven- en onderkant van de rabarber en snijd hem daarna in stukjes van ongeveer 2 cm.
Doe de rabarber in een ovenschaal, sprenkel de olijfolie en de honing erover en bak de rabarber zo’n 15 minuten tot hij gaar en nog stevig is.
Laat de rabarber afkoelen, bewaar het vocht wat bij het bakken in de oven vrijgekomen is.
Rasp, terwijl de rabarber in de oven staat, de geitenkaas op een fijne rasp.
Spreid de geitenkaas in een dunne laag uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de geitenkaas 5 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij gesmolten maar nog niet of nauwelijks verkleurd is.
Laat de kaas even afkoelen, hij zal knapperig worden.
Doe de pompoenpitten in een ovenschaal, met de olijfolie en zout naar smaak.
Zet de pompoenpitten 5 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze knapperig en lekker zout zijn.
Snijd de peer in kleine blokjes.
Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes.
Klop een dressing van de olijfolie en het citroensap. Roer het overgebleven vocht van de rabarber erdoor.
Voeg de honing en peper en zout naar smaak toe.
Doe de gemengde sla en de rucola in een grote schaal.
Meng de stukjes peer en de dressing erdoor.
Verdeel de rabarber, de pompoenpitten en de bosuitjes over de salade.
Breek de geitenkaaskoek in stukjes en verdeel die over de salade.