(groentegerecht voor 2 tot 3 personen)
700 g pompoen
sap van ½ citroen
rasp van ½ citroen
2 el verse munt
¼ appel, zonder klokhuis
¼ rode ui
2 tl honing
2 el citroensap
75 g veldsla
75 g zuurkool
50 g venkel
7 el olijfolie
peper en zout
1 el verse dille
Snijd de pompoen in vieren, verwijder de zaden en de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm.
Doe de pompoenblokjes in een ruime schaal, voeg 3 eetlepels olijfolie, het sap van de ½ citroen en peper en zout naar smaak toe.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de pompoenblokjes over de bakplaat.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 200°C en rooster de pompoen in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Schep de pompoenblokjes af en toe een keer om.
Snijd voor de vinaigrette de appel in blokjes van ongeveer 3 x 3 mm.
Snipper de rode ui heel fijn.
Meng de honing met het citroensap, roer er 4 eetlepels olijfolie door en meng alles goed tot een gebonden vinaigrette.
Roer er de appel- en uistukjes door.
Verwijder indien nodig de worteltjes van de veldsla, was de veldsla en zwier hem droog in een theedoek (buiten!! 😉) of in een slacentrifuge.
Laat de zuurkool in een vergiet uitlekken of knijp het meeste vocht eruit.
Schaaf de venkel met behulp van een mandoline in dunne plakjes.
Prak de geroosterde pompoenblokjes met een vork tot een grove puree.
Voeg de citroenrasp toe.
Snijd de munt fijn en roer deze door de pompoenpuree.
Breng de puree op smaak met peper en zout.
Schep de pompoenpuree op een groot bord of een platte schaal.
Verdeel eerst de veldsla, dan de zuurkool en dan de venkel erover.
Hak de dille fijn en roer hem door de vinaigrette.
Schenk tenslotte de vinaigrette over de salade en laat de salade voor het serveren nog even staan, zodat de vinaigrette door de salade heen naar beneden kan zakken.