Zowel in het boek ‘Plenty More’ van Yotam Ottolenghi, als in het boek ‘Bazaar’ van Sabrina Gayhour kwam ik een recept voor ‘kuku’ tegen. Beide leken me erg lekker, alleen het ei-ige stond me een beetje tegen. Onlangs leende ik het boek ‘Jeruzalem’ van Yotam Ottolenghi van iemand (superleuk, nu de bibliotheken in verband met de Corona-crisis gesloten zijn, ruilen we onderling boeken uit!) en daar kwam ik weer en recept voor kuku tegen, dit keer met tuinbonen. Dat leek me zo lekker dat ik op zoek ben gegaan naar een vegan kuku-recept. Ik vond er een aantal op internet en paste ze aan naar mijn eigen wensen en smaak. En zo aten we vandaag vegan kuku met gegrilde puntpaprika, tuinbonen, de eerste paar erwtjes uit eigen tuin en gemarineerde vegan feta. Lekker en helemaal geen probleem dus, vegan kuku! Leuk om ook eens andere varianten te gaan proberen!
(hoofdgerecht voor 4 personen)
75 g vegan feta
1 handje munt
geraspte schil van ½ citroen
chilivlokken
2 puntpaprika’s
150 g kikkererwtenmeel
100 ml haverroom
1 tl zout
1 tl kala namak (zwart zout)
1 tl mild gerookt paprikapoeder
½ tl kurkuma
½ tl kardemom
1 tl komijn
1 rode ui
2 tenen knoflook
2 lente-uitjes
1 flinke hand verse peterselie
1 flinke hand verse koriander
1 flinke hand verse dille
5 g zuiveringszout
1 el appelazijn
1 kg verse tuinbonen (dubbelgedopt)
20 g pompoenpitten
olijfolie
Snijd de feta in blokjes en doe de blokjes in een afsluitbaar potje of bakje.
Hak de munt grof en doe hem samen met de citroenschil en chilivlokken naar smaak bij de feta.
Giet er zoveel olie bij dat de feta onder staat.
Laat de feta zo minimaal 12 uur marineren.
Leg de puntpaprika’s op een bakplaat (zonder bakpapier!) en schuif de bakplaat helemaal boven in de oven.
Stel de oven in op grilstand en gril de puntpaprika’s 8 minuten, tot ze zwartgeblakerd zijn.
Draai de paprika’s om en gril ze nog 4 minuten aan de andere kant.
Doe de paprika’s in een afsluitbare bakje, doe het deksel erop en laat de paprika’s afkoelen.
Verwijder het geblakerde vel en de zaden en zaadlijsten van de paprika’s en doe het vruchtvlees in een hoge kom.
Pureer de puntpaprika’s met een staafmixer tot een gladde puree.
Leng de puree aan met de haverroom en water tot het 350 ml in totaal is.
Roer het kikkererwtenmeel, het zout, de kala namak, het gerookt paprikapoeder, de kurkuma, de kardemom, de komijn en chilivlokken naar smaak door het paprikapuree-mengsel.
Roer alles goed door elkaar, tot u een glad beslag hebt.
Laat het beslag minimaal 30 minuten staan.
Pel ondertussen de rode ui, snijd hem in kwarten en snijd de kwarten in dunne kwart-ringen.
Doe de uistukjes met 1 eetlepel olijfolie in een pannetje en fruit de uistukjes tot ze glazig zijn.
Pel en snipper de knoflook, voeg de gesnipperde knoflook toe aan de ui en bak 1 tot 2 minuten mee.
Pel de lente-uitjes en snijd ze in ringetjes.
Hak de verse kruiden fijn.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een ovenschaal van ongeveer 23 x 17 cm in met olijfolie.
Roer het zuiveringszout en de azijn door het kikkererwten-beslag, het mengsel zal een beetje gaan bruisen.
Voeg de tuinbonen, de gebakken ui en knoflook, de lente-ui, de verse kruiden en de pompoenpitten toe aan het kikkererwten-beslag en meng alles kort en goed.
Giet het beslag in de ingevette ovenschaal en bak de kuku in het midden van de oven 20 minuten.
Dek de kuku dan af met aluminiumfolie en bak hem nog 10 minuten.
Eet de kuku warm of op kamertemperatuur, samen met een schep gemarineerde feta.
Lekker met sla met tomaat, komkommer, radijsjes en een tahindressing!