Een van de lekkerste seizoensgroente in de late lente en de vroege zomer vind ik tuinbonen. Het allerliefst eet ik ze geroosterd in de oven. Zoals in deze salade, waarin ze samen met plakjes wortel in de oven geroosterd worden. Terwijl de groenten in de oven staan, maakt u de dressing, waarin u vervolgens de warme groenten laat marineren. Dat kan makkelijk al een dag van tevoren, zodat u vlak voor het serveren weinig omkijken meer hebt naar deze salade.
(bijgerecht voor 3 tot 4 personen)
1 kg ongedopte tuinbonen of 350 g gedopte tuinbonen
350 g wortel
2 tl komijnzaad
35 g peterselie
1 kleine rode ui
1 el azijn
½ ingelegde citroen
sap van ½ citroen
1 – 2 tl honing of agavesiroop
2 tl komijn gemalen
100 g sla
7 el olijfolie
peper en zout
Dop eventueel de tuinbonen.
Snijd de wortels in plakjes van ongeveer ½ cm dik.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de tuinbonen en de wortelplakjes.
Strooi de komijnzaadjes over de groenten, besprenkel ze met 3 eetlepels olijfolie en bestrooi met peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 200°C en rooster de groenten in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Pel de rode ui en snijd hem in dunne halve ringen.
Meng de ui met de azijn en laat ongeveer 30 minuten staan.
Snijd de ingelegde citroen in smalle reepjes.
Klop een dressing van het citroensap, de honing of agavesiroop, de overige 4 eetlepels olijfolie en de gemalen komijn.
Breng de dressing op smaak met zout en peper.
Schep de nog warme geroosterde tuinbonen en wortels om met de dressing en laat ze marineren tot de groenten zijn afgekoeld.
Snijd de peterselie fijn en schep hem door de tuinbonen en wortels.
Verdeel de sla over een schaal, schep de tuinbonen en de wortels met de dressing erop en verdeel er de rode ui en de ingelegde citroen over.
Serveer de salade als bijgerecht of als onderdeel van een maaltijd met allemaal kleine gerechtjes.