Een bijna kerstig gerechtje in oktober… dat kwam vast omdat ik het bedacht terwijl ik op een vroege, donkere ochtend met een warme kop thee in de knusse keuken van een fijn vakantiehuisje op Texel zat. En kerstig of niet, ook in oktober smaakte het heerlijk!
(groentegerecht voor 2 personen, buffet-/bijgerecht voor 3 tot 4 personen)
500 g pastinaak van gemiddelde grote
25 g rode ui
35 g gedroogde vijgen
150 g bramen
75 g appel
2 g verse rozemarijn en wat extra om te garneren
3 el olijfolie
peper en zout
Leg de pastinaken naast elkaar in een ruime pan die in met deksel in de oven kan, of in een ovenschaal.
Besprenkel de pastinaken met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Dek de pan af met het deksel of de ovenschaal met aluminiumfolie en zet de pan of ovenschaal iets onder het midden in de oven.
Stel de oven in op 175°C en laat de pastinaken ongeveer 70 minuten poffen. Ze zijn gaar als je er met de punt van een mesje makkelijk doorheen kunt prikken.
Pel en snipper de ui en doe hem samen met de laatste eetlepel olijfolie in een steelpannetje.
Fruit de ui op laag vuur met een snufje zout tot hij zacht is.
Snijd de vijgen in kleine blokjes.
Bind de rozemarijn eventueel met een touwtje bij elkaar, zodat hij in de saus kan meetrekken.
Doe de vijgenblokjes, de bramen, de appel en de rozemarijn bij de ui.
Breng alles langzaam aan de kook en laat de saus met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten zachtjes koken, roer af en toe.
Laat de saus daarna nog ongeveer 5 minuten zonder deksel koken, tot hij een mooie dikte heeft.
Haal de rozemarijn uit de saus en breng de saus eventueel op smaak met peper en zout.
Leg de pastinaken op een mooie schaal, schep de saus erover en serveer met wat fijngesneden rozemarijn.