Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat ik manlief voor de tweede keer in mijn leven zou zien. We hadden ergens in januari een heel gezellig gangfeest gehad in de studentenflat waar ik en inmiddels zwager toen woonden. Ergens in de loop van de nacht ontmoette ik daar Eric en we hebben heel gezellig zitten praten. De volgende dag vroeg ik mijn toekomstige zwarger zijn adres en dat kreeg ik uiteindelijk ook, maar dat duurde wel even, hij moest het eerst aan zijn broer vragen… Na een week of vier brieven heen en weer sturen, ben ik uiteindelijk op vrijdag de 13e februari in de trein gestapt en naar Eindhoven gegaan. En daar hadden we het weer heel gezellig! Op zaterdagochtend haalde manlief verse croissantjes bij de faoriete bakker van hem en zijn huisgenoten, en hij bracht ook een oranje roos mee. Omdat hij me wel leuk vond, maar het nog te pril was om echt te zeggen of hij met me verder wilde, zei hij er toen bij. Jaren en jaren later hoorde ik van hem dat dat niet de werkelijke reden was waarom hij een oranje roos had gekocht, maar dat het kwam omdat de rode rozen op waren… 20 jaar later op Valentijnsdag logeren de kinderen bij opa en oma en vieren wij met z’n tweeën dat we het op een oranje roos al zo lang met elkaar volhouden! In alle rust aten we boerenkool-knolselderijsoep met kerrie, superlekker, super comfortfood dat helemaal past bij het koude, heldere, zonnige weer!
(voor 2 personen)
½ knolselderij
2 el olijfolie
1 rode ui
1 teentje knoflook
1 rode peper
250 g boerenkool
1 l groentebouillon
2 tl vadouvan of andere kerrie
peper en zout
gruyerekaas (optioneel)
Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm.
Verdeel de blokjes knolselderij over een met bakpapier beklede bakplaat besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie.
Schuif de bakplaat boven in de oven en stel de oven in op 200°C. Rooster de knolselderijblokjes in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
Verhit een ruime pan met dikke bodem.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Snijd het pepertje doormidden, verwijder naar smaak de zaden en zaadlijsten en snijd het dan in halve ringetjes.
Doe 2 eetlepels en de ui in de pan en bak de ui op middelhoog vuur tot hij glazig is.
Voeg de knoflook en het pepertje toe en bak ze even mee.
Doe de knolselderij, de bouillon en de boerenkool in de pan en breng de bouillon aan de kook.
Voeg de Vadouvan of kerrie toe en laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
Breng de soep op smaak met peper en zout.
Serveer de soep naar wens met geraspte of in plakjes geschaafde gruyere.
Wij aten deze soep met hartige pompoen-gruyere-scones en wortel-dadelsalade met tahindressing.
Een feestje!!