Photo

Aubergine-tomaatsoep met kikkererwten en za’atarknoedels

Voor de soep

100 g kikkererwten
3 cm kombu
2 aubergines
20 plakjes knoflook
20 blaadjes verse oregano
1 el olijfolie
1 rode ui
2 teentjes knoflook
200 g tomatenpuree
cayennepeper
1 tl honing
1 l bouillon
3 takjes tijm
5 takjes oregano
zout en peper

Voor de knoedels

60 g gebuild meel
15 g boter
1 tl bakpoeder
25 g oude geitenkaas
2 tl za’atar (ik weet eerlijk gezegd niet of het mogelijk is om biologische za’atar te kopen in Nederland, ik gebruikte een niet-biologische variant. Wat ik me zou kunnen voorstellen is dat je zelf za’atar maakt van niet-biologische sumak en biologisch sesamzaad en biologische tijm en/of oregano)
30 ml karnemelk

lekkere olijfolie om over de soep te sprenkelen

Bereiding

Wel de kikkererwten een nacht in ruim koud water.
Breng ze met het stukje kombu aan de kook en kook ze in 1 tot 1½ uur gaar.
Giet de kikkererwten af en laat ze op een warme plek 30 minuten nawellen.
Verwarm de oven voor op 175˚C.
Was de aubergines en maar rondom in de bovenste en in de onderste helft elk vijf kleine sneetjes.
Druk in elk sneetje een plakje knoflook en een blaadje oregano.
Leg de aubergines op een bakplaat en pof ze in ongeveer 1 uur gaar.
Keer ze na elk kwartier een kwartslag, zodat alle kanten een keer onder hebben gelegen.
Snipper de ui en de knoflook.
Verhit een ruime pan en doe hierin de olijfolie
Fruit de ui en de knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
Voeg de kikkererwten toe en bak ze even mee.
Prak ze daarna met een vork zodat de meeste geprakt zijn.
Snijd de aubergines in blokjes van 2 x 2 cm en bak ook deze even mee.
Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en laat ook deze even meebakken.
Voeg de honing en cayennepeper naar smaak toe.
Roer nu de bouillon erdoor en breng de soep aan de kook.
Bind de takjes tijm en oregano met keukentouw bij elkaar en hang dit in de soep.
Laat de soep zachtjes koken terwijl je de knoedels maakt.
Rasp voor de knoedels de geitenkaas.
Meng het meel, het bakpoeder, de geitenkaas en de za’atar.
Wrijf de boter met de vingertoppen door het meelmengsel.
Voeg de karnemelk toe en kneed alles tot een soepel deeg.
Rol kleine balletjes van het deeg, zo’n 15 tot 20 stuks.
Breng nu de soep op smaak met zout en peper en verwijder de takjes oregano en tijm.
Leg de balletjes voorzichtig in de soep en laat ze zo’n 10 minuten zachtjes meekoken tot ze flink gerezen en gaar zijn.
Schep de soep in kommetjes en sprenkel er wat lekkere olijfolie over.

Categorie: Overig
Labels: -